- Vil filme nymfomani

Den danske regissøren Lars von Trier på den røde løperen før visningen av hans film «Antichrist» i Cannes i 2009. Foto: Scanpix/AP.
Den danske regissøren Lars von Trier på den røde løperen før visningen av hans film «Antichrist» i Cannes i 2009. Foto: Scanpix/AP.

Lars von Triers neste film kan bli hans mest kontroversielle prosjekt hittil, melder svenske TT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vurderer å lage en film om en kvinnes erotiske fødsel. Arbeidstittelen er «Den nymfomane», sier den danske regissøren til TT Spektra.

- Jeg vurderte to titler, «Den nymfomane» og «Puss i liggesår». Jeg spurte min forretningspartner Peter Aalbaek hvilken han syntes var mest kommersiell. Han sa at med en tittel som «Den nymfomane» bør finansieringen allerede være klar.

Lars von Trier understreker at filmen vil være et svært seriøst prosjekt, og at han allerede har gjort mange undersøkelser om begrepet nymfomani. Han har tidligere, i filmer som Idiotene og Antichrist, vist eksplisitte sexscener. Den nymfomane later ikke til å bli noe unntak, skriver TT.

Les også: Lars von Trier hyller naziestetikk

Sykelig

«Nymfomani» defineres av Bokmålsordboka som «sykelig forsterket kjønnsdrift hos kvinner».

- Å kalle den sykelig har vært brukt til å disiplinere kvinners kjønnsdrift gjennom mange år. Seksuelt aktive kvinner har vært betraktet av mange som noe skummelt. Men tidligere var dette mye verre, da ble «nymfomani» nærmest brukt som diagnose, men denne betydningen har omtrent forsvunnet, sier sexolog Gro Isachsen til ABC Nyheter.

- Det spørs litt hva Trier legger i det, om han legger vekt på det positive eller negative ved kvinners kjønnsdrift. Kvinners seksualitet er jo fra naturens side lagt opp til at hun skal være mer utholdende, men samtidig behøver lenger tid for å hente opp sin tenning og få nytelse av sex, gjennomsnittlig sett, selv om det finnes store ulikheter, sier hun.

På det internettbaserte leksikonet Wikipedia leder søkeordet «nymphomania» rett til oppføringen «hypersexuality»

- Hyperseksualitet kjennetegnes av masse sexlyst. Dette kan bli plagsomt og nesten ødeleggende. Men det er ikke dette man har lagt i begrepet nymfomani frem til nå, sier Isachsen.

Les også: - Jeg er forpliktet til å gjøre gale ting

Antikrist

Lars von Triers forrige film Antichrist (2009) følger skrekkfilmens konvensjoner og et par som trekker seg tilbake til en hytte i skogen etter at barnet deres dør. Filmen var kontroversiell. Den ble hyllet for sine kunstneriske kvaliteter, men kritikerne var delt om innholdet, skriver Wikipedia.

Enkelte mente den var «kvinnehatende» og «unødvendig detaljert i sine skildringer». Triers førstkommende prosjekt er katastrofefilmen Melancholia, med forventet premiere 26. mai 2011, skriver IMDb.com.

Les også: Lars von Trier fikk pris

Personvernpolicy