- Har drept 100 sivile

En tilhenger av Libyas leder Muammar Gaddafi står i restene av en bygning som ble ødelagt av det regjeringen sier var et vestlig rakettangrep, i hovedkvarteret til Gaddafi i Tripoli 21. mars. Foto: Scanpix/Reuters.
En tilhenger av Libyas leder Muammar Gaddafi står i restene av en bygning som ble ødelagt av det regjeringen sier var et vestlig rakettangrep, i hovedkvarteret til Gaddafi i Tripoli 21. mars. Foto: Scanpix/Reuters.

Koalisjonsstyrkenes angrep i Libya har tatt livet av 100 sivile, ifølge foreløpige tall fra libyske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i Libya

* 17. mars ga FNs sikkerhetsråd grønt lys for å opprette en flyforbudssone og ta i bruk andre nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

* 19. mars besluttet et internasjonalt toppmøte i Paris å implementere resolusjonen. Frankrike innledet operasjonen kort tid med å bombe regjeringshærens stillinger ved Benghazi.

* USA har 11 marinefartøy og ubåter og opererer kampfly av typen F-15 og F-16 på Sicilia og andre baser rundt Middelhavet.

* Frankrike har satt inn 20 fly i operasjonen så langt, men 100 fly står til disposisjon. Landet har tatt i bruk flere militærbaser og har et hangarskip til Middelhavet.

* Storbritannia har satt inn tre fly, med base i Italia. To fregatter og en ubåt patruljerer den libyske kysten.

* Italia har stilt sju militærbaser til rådighet, fire av dem er tatt i bruk så langt, og bidrar i tillegg med åtte kampfly.

* Canada bidrar med seks kampfly av typen CF-18, stasjonert i Italia, samt et marinefartøy.

* Hellas har stilt militærbaser til disposisjon for aksjonen.

* Norge bidrar med seks F-16 kampfly, stasjonert på Kreta.

* Danmark og Belgia bidrar også med seks F-16-fly, stasjonert i Italia.

* Qatar bidrar med tre kampfly

* Tyrkia stiller med fem marinefartøy og en ubåt til våpenblokaden av Libya, men vil ikke delta i selve militæroperasjonen.

* Koalisjonen har bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata.

* Det er foreslått at en komité av forsvarsministre fra koalisjonsland overtar den politiske ledelsen over operasjonene etter USA. Det forhandles også om at NATO skal overta ansvaret for planlegging og gjennomføring av operasjonen.

(Kilde: NTB, AFP) (©NTB)

Nærmere 100 sivile har blitt drept i koalisjonens angrep mot styrkene til Libyas leder Muammar Gaddafi, som begynte for nærmere en uke siden, hevder en talsmann for den libyske regjeringen torsdag. Tallene er foreløpige.

- Jeg kan ikke opplyse om de siste tallene, men vi nærmer oss 100, det er sikkert, sier regjeringstalsmannen Mussa Ibrahim til journalister torsdag.

- Ja, de er sivile, svarte han på spørsmål fra fremmøtte journalister.

- Ikke sikker

General Carter Ham, lederen for USAs Afrikakommando, sa tidligere torsdag at koalisjonen ikke kan være sikre på at det ikke har vært sivile tap som følge av luftangrepene.

- Jeg kan ikke vite sikkert at det ikke har vært sivile tap. Vi er svært, svært presise og nøyaktige når vi velger ut våre mål, sa Ham til journalister ved en pressekonferanse ved militærbasen Sigonella på Sicilia.

- Det har vært flere tilfeller i løpet av denne operasjonen der våre piloter har foretatt det korrekte valget om ikke å angripe legitime militære mål - grunnet bekymring for sivile tap, la han til.

- De som dreper sivile er regimet til den sittende regjeringssjefen i Libya. Menneskene som beskytter de sivile er styrkene til FN som gjennomfører denne operasjonen.

Misrata

Samtidig sier en lege i byen Misrata, som er kontrollert av opprørerne, at mer enn 109 er drept og 1300 såret i byen den siste uken.

Les også: Libyerne lider mens NATO-landene krangler


- Angrep fra Gaddafis styrker siden forrige fredag har tatt livet av 109 og såret 1300 andre. Tilstanden er alvorlig for 81 av dem, sier legen til AFP.

Bare torsdag ble «fire martyrer drept av snikskyttere», sier legen, som ønsker å være anonym.

Vestlige kampfly angrep torsdag mål i Tajoura-distriktet øst for Libyas hovedstad Tripoli, opplyser en libysk militærkilde ifølge NTB.

Kort tid etter angrepet tok også to norske jagerfly av fra Souda-basen på Kreta, angivelig for å delta i sitt første tokt over Libya.

Les også: Norske jagerfly sendt ut på tokt

Angrep flybase

Seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter ville overfor NTB ikke opplyse hvilket oppdrag flyene skulle ut på.

Franske jagerfly angrep natt til torsdag en libysk flybase rundt 250 kilometer fra den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Vestlige kampfly angrep også mål i Sebha, rundt 750 kilometer sør for Tripoli, der Muammar Gaddafi nyter stor støtte fra sin egen Guededfa-stamme og det også ligger en større militærbase, melder NTB.

ABC TV: Slik ble pilotene reddet


Personvernpolicy