Foran EU-toppmøtet:NHO med i EUs lønns-krig

FORAN EU-TOPPMØTET I ETTERMIDDAG: Opprørspoliti barrikaderer rådsbygningen mot titusener av fagforenings-demonstranter som er ventet. Foto: Scanpix/Reuters/Yves Herman.
FORAN EU-TOPPMØTET I ETTERMIDDAG: Opprørspoliti barrikaderer rådsbygningen mot titusener av fagforenings-demonstranter som er ventet. Foto: Scanpix/Reuters/Yves Herman.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO er med sine europeiske søsterorganisasjoner for at kveldens EU-toppmøte skal stramme inn lønnsvilkårene og kutte offentlige tilbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Konkurransepakt til besvær

Som ledd i å bedre EUs økonomi og konkurranseevne, foreslo den tyske kansleren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy en pakt for å dempe lønnsutviklingen, skape mer fleksible lønnsbetingelser og begrense forhandlingsevnen til fagbevegelsen.

Forslaget har utløst raseri i fagbevegelsen over hele EU, som har tillyst en serie demonstrasjoner, blant annet i forbindelse med EU-toppmøtet 24. og 25. mars i Brussel.

På EU-toppmøtet 24. mars vil EU-lederne diskutere en moderert utgave av Merkels og Sarkozys forslag til en europakt.

EUs toppledere provoserer europeiske fagorganiserte kraftig når EU-president Herman van Rompuy klokka 17 i dag åpner et vårtoppmøte som må barrikaderes bak piggtråd.

På dagsorden står forslag til å fleksibilsere lønnssystemene, fjerne automatisk lønnsregulering når prisene går opp og forandre forholdet mellom arbeidslivets parter. Alt dette og mer til for å øke EUs konkurranseevne og bedre økonomien.

Les hos svensk LO: EU-angrep på lønningene.

Den alleuropeiske fagorganisasjonen ETUC som både LO og YS er medlem av, advarer om at toppmøtet kan komme til å innføre EU-styring som ødelegger lønningene og sosiale ordninger.

Arbeidsgiverne spiller ut

Arbeidsgiverne ligger heller ikke på latsida for EUs vårtoppmøte i ettermiddag.

I et brev til EU-toppmøtet oppfordrer de 40 medlemsorganisasjonene i BusinessEurope, der også norske NHO er med, til dyptgripende reformer i arbeidslivet og store kutt i offentlige kostnader og tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet maner NHO sammen med sine søsterorganisasjoner til at EU svekker lønnsutviklingen ved «bedring av systemene for lønnsfastsettelse» samt sørger for at landene innfører pensjonsreformer.

Les næringslivets brev til EU-toppmøtet her.

- Bygg ned det offentlige!

Av andre prioriterte krav fra business-organisasjonene, er:

  • Kutt i offentlige utgifter.

  • Bedre vilkårene for forskning og utvikling

  • Støtte «aktiv arbeidsmarkedsmarkedspolitikk».

- Våre medlemmer syns ikke det er riktig at de skal betale problemene som er skapt i finanssektoren, sa derimot ETUCs leder John Monks på en pressekonferanse i Brussel torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Portugal har regjeringens forslag til krise-kutt ført til regjeringskrise.

Les: Portugals statsminister går av.

Vil gi føringer

ABC Nyheter spurte generalsekretær Philippe de Buck i BusinessEurope om han mener at lønn og pensjon skal vedtas av EU.

- Vi sier ikke at fastsettelsen skal gjøres på europeisk nivå. Det som er viktig på europeisk nivå, særlig i eurosonen, er å se på alle elementene i medlemslandenes konkurranseevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lønnsfastsettelse er ett av elementen EU-kommisjonen må vurdere de enkelte lands statsbudsjetter. Går noen land over det som er økonomisk berettiget, må Kommisjonen si fra, sier de Buck.

Les også: Europabevegelsen kritisk til EUs politikk.

Barroso: Både og.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag etter et møte i Brussel mellom EU, fagbevegelsen og næringslivet, ble EU-kommisjonens president José Manuel Barroso utfordret i spørsmålet om EU nå vil overstyre det tradisjonelle forhandlingssystemet i EUs medlemsland.

- Vi vil selvsagt respektere avtalepartenes hevdvunne rettigheter. Men det er vanskelig for statslederne å diskutere økonomi hvis de ikke kan berøre spørsmål om lønn og produktivitet, svarte Barroso.

- Etter Lisboaavtalen er nasjonal økonomisk politikk medlemslandenes kompetanse. Men økonomien og produktiviteten i andre land er også et tema som må diskuteres. Skal vi diskutere økonomi, må vi også diskutere økonomien i de enkelte medlemsland, slo Barroso fast forut for toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenker nytt om offentlig

- I disse tider trengs det å tenke nytt om offentlig sektors rolle, rejustere dens størrelse og nivå på aktivitet til en ny økonomisk realitet, skriver NHO og dets partnere i brevet til EU-toppmøtet.

Det trengs dype reformer av offentlig sektor. EU må også sikre troverdige forpliktelser til å sette tak for skattenivået

«Større lønnsfleksibilitet er også avgjørende for å fremme flere arbeidsplasser og konkurranseevne, og for å reflektere bedre forholdene på arbeidsmarkedet og produktiviteten.», heter det (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Les om EUs vårtoppmøte , som blant annet skal behandle den omstridte pakten om konkurranseevne, og EUs bakgrunnsnotat for toppmøtet.

Les andre nyheter her.