Kompetansekrise i barnehagen

Når styrelederne mangler faglig kompetanse vil dette gå direkte utover barna i barnehagen, mener nestleder i Lederne, Tor Hæhre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Når styrelederne mangler faglig kompetanse vil dette gå direkte utover barna i barnehagen, mener nestleder i Lederne, Tor Hæhre. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Barna tar støyten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er oppsiktsvekkende at det er så dårlig kommunikasjon mellom barnehageledere og styreledelsen, sier Tor Hæhre, nestleder i organisasjonen Lederne til ABC Nyheter.

Han viser til en undersøkelse hvor 30 prosent av barnehageledere svarer at de ikke mener at styret og styreleder er faglig kompetente.

Undersøkelsen viser i tillegg at 20 prosent mener styret ikke har kompetanse til å styre en økonomisk bedrift.

Les også: Mellomstore barnehager best

Går utover barna

– Mange av de som sitter i barnehagestyrene har ikke bakgrunn fra barnehage selv. Mangel på faglig kompetanse kan føre til liten forståelse for hvordan en barnehage drives og hvilke utfordringer en barnehageleder står overfor, sier Hæhre.

At bedriften preges av dårlig kommunikasjon vil gå utover de små.

- Når kommunikasjonen mellom daglige ledere og styret i en barnehage er dårlig, drives bedriften dårlig. Dette vil igjen føre til en dårlig tone i bedriften, som går direkte ut over barna i barnehagen, forklarer Hæhre.

Les også: Krf vil forby døgnåpne barnehager

Null medarbeidersamtaler

Undersøkelsen viste også at over halvparten av barnehagelederne ikke har noen årlig medarbeidersamtale. Dette er overraskende funn, ifølge nestlederen.

- Jeg trodde i min naivitet at medarbeidersamtaler var godt innført i så å si alle bedrifter. Dette viser seg å ikke være tilfellet i barnehagene.

Når den faglige backingen svikter, vil dette kunne føre til at daglig leder i barnehagen føler at vedkommende lever i et vakuum, hvor det ikke finnes verken positiv eller negativ feedback, forklarer Hæhre.

Les også: Vil ha makstid i barnehager

Faglig bakgrunn

- Styrene i barnehagesektoren trenger bedre opplæring, slår nestlederen fast.

Å innføre tiltak for å bedre styrets faglige kompetanse kan komme til å bli en utfordring.

- Vi kan ikke pålegge at personer i styret skal være utdannet innen førskolefaget. Men når man setter sammen styret bør man tilstrebe at det finnes en viss faglig bakgrunn, mener Hæhre.

Personvernpolicy