Tsunamiofre i massegraver

Kistene til ofre for tsunamien og jordskjelvet i Japan under en massebegravelse ved en kirkegård i Onagawa 23. mars 2011. Japanerne kremerer vanligvis sine døde, men myndighetene sier mangelen på brensel gjør begravelser mer fornuftig på kort sikt. Foto: Scanpix/AFP.
Kistene til ofre for tsunamien og jordskjelvet i Japan under en massebegravelse ved en kirkegård i Onagawa 23. mars 2011. Japanerne kremerer vanligvis sine døde, men myndighetene sier mangelen på brensel gjør begravelser mer fornuftig på kort sikt. Foto: Scanpix/AFP.

Slektninger gråt og soldater gjorde salutt da flere dusin ofre for tsunamien ble begravet i en massegrav nordøst i Japan onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midlertidige likhus er fulle og krematoriene klarer ikke å holde tritt med antall lik. Japanske myndigheter har derfor gått til det drastiske skritt å bruke massegraver som midlertidige hvilesteder, melder AFP.

Begravelsene i Higashimatsushima begynte tirsdag, og 60 lik har nå blitt begravd i 50 meter lange grøfter et sted der det tidligere lå et senter for resirkulering, i utkanten av byen. 36 av disse ble begravd onsdag.

Japanerne kremerer vanligvis sine døde, men det ordinære systemet har ikke klart å håndtere effektene av tsunamien 11. mars. Det bekreftede tapstallet er nå på mer enn 9400, med ytterligere 15.000 savnede.

- Ved det lokale krematoriet kan vi bare kremere seks lik om dagen, og det er rett og slett ikke nok for situasjonen vi har her, sier kommunerepresentanten Hatsuhiro Kono til AFP.

ABC TV: Radioaktivitet i drikkevannet

Japanske begravelser er vanligvis en forseggjort blanding av religion og tradisjoner.

De døde stedes til hvile med hodet mot nord for en likvåke, før en seremoni der det brennes røkelse og en munk messer buddhistiske salmer. Etter kremeringen bruker familien spisepinner til å plukke benfragmenter fra asken, rekker dem fra person til person og legger dem i en urne, som står på et alter i hjemmet i flere uker før den plasseres i en grav.

Planen for tsunamiofrene, sier Kono, er at levningene skal graves opp etter at noe som ligner en normaltilstand kommer tilbake til området. Da vil familiene få anledning til å kremere dem med tilhørende ritualer.


ABC TV: Rammes hardt av strålingen

Det er uklart om denne prosessen vil ta måneder eller kanskje til og med år. Tross den mirakuløse redningen av to mennesker fra ruinene i en by søndag har hoveddelen av letearbeidet nordøst i Japan skiftet fokus fra overlevende til lik for flere dager siden.

Eksperter sier levningene av det store flertall aldri vil komme til rette, gitt den ødeleggende kraften i tsunamien, som utslettet hele samfunn.

Les mer om tsunamien i Japan på ABC Nyheter

Personvernpolicy