- Henrettet sivile

Korporal Jeremy Morlock sa seg onsdag skyldig i retten. Foto: Scanpix/AP.
Korporal Jeremy Morlock sa seg onsdag skyldig i retten. Foto: Scanpix/AP.

En amerikansk soldat sa seg onsdag skyldig i å ha henrettet sivile afghanere, som del av en «drapsavdeling» sør i Afghanistan i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korporal Jeremy Morlock, som skal vitne mot fire medtiltalte, sa seg skyldig i drap eller medvirkning til drap på tre menn. Han var også med på å ulovlig skaffe til veie afghanske våpen, for å få det til å virke som om ofrene var fiendtlige stridende, melder AFP.

Morlock er den første av fem soldater som blir stilt for krigsrett i forbindelse med saken. De fem tilhørte en patrulje fra Bravo Company, 2nd Battalion, 1st Divisions Stryker-brigade, basert i Fort Lewis, Washington. De befant seg i det sørlige Kandahar i flere måneder tidlig i fjor.

Les også: Amerikanske soldater poserer foran drepte sivile

- Tok trofeer

I tillegg til anklagene om at soldatene dannet en såkalt «drapsavdeling» hevder aktoratet at Morlock og andre medlemmer av hans enhet tok grusomme trofeer i form av bein fra døde afghanere, samt at de røyket hasj. De skal også ha angrepet en annen soldat som varslet om enhetens volds- og narkotikabruk.

Morlock forklarte hvordan planen om å ramme sivile ble lagt i november 2009. Stabssersjant Calvin Gibbs, som Morlock peker ut som gjenglederen, skal ha vist mennene en samling våpen han på ulovlig vis hadde skaffet til veie i Afghanistan. Han skal ha ledet dem i utformingen av en plan som innebar å skyte mennesker og plante våpnene på liket for å få det til å se ut som om drapet skjedde i selvforsvar.

- Kom dere til å skyte mot sivile for å skremme dem, og det kom ut av kontroll?, spurte dommeren, oberstløytnant Kwasi Hawks under rettshøringen.

- Planen var å drepe mennesker, svarte Morlock uten å nøle.

Fingerte angrep

Det første offeret for drapsavdelingen døde i januar 2010. Morlock sier enheten var i en landsby så hærens ledere kunne møte landsbyens eldste.

Han og menig Andrew Holmes patruljerte da en mann kom gående mot soldatene, som inntok stillinger bak en lav vegg. Morlock kastet en granat over veggen nær seg selv og Holmes for å få det til å se ut som om den afghanske mannen hadde kastet den, og Holmes skjøt mot mannen med sitt maskingevær.

Morlock er regjeringens kronvitne mot de fire andre tiltalte soldatene, særlig den påståtte lederen Gibbs. De tre andre tiltalte er Holmes, Michael Wagnon og Adam Winfield.

Morlock ledet hærens etterforskere til de grusomme trofeene som skal ha blitt tatt fra likene til sivile som ble drept av enheten. Blant trofeene var flere avkappede fingre.

Halshugget

Mandag denne uken offentliggjorde det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel tre gruoppvekkende fotografier, fra det som skal være til sammen 4000 dokumenter, der man ser Morlock og Holmes holde frem det blodige hodet til et lik.

Forsvarerne til de andre tiltalte soldatene har forsøkt å fremstille Morlock som et narkotikaavhengig, mentalt ustabilt og grunnleggende lite troverdig vitne. Ved en høring før rettssaken mot Gibbs i november 2010 hevdet forsvarer Phillip Stackhouse at hans klient ikke hadde noe med drapene å gjøre. Gibbs sier seg ikke skyldig.

- Med disse narkotikarøykende soldatene i en kampsone, hvem skal man tro på, hvor ligger troverdigheten?, spurte han.

- Det er like sannsynlig at Morlock var ansvarlig for alle disse [drapene], la Stackhouse til.

Personvernpolicy