SV-landsmøte:

Har selvtillit, mangler velgere

Forsikrer om fortsatt regjeringsdeltakelse: - Vi har oppnådd tre av fire mål i regjering, sier Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell. Foto: Thomas Vermes
Forsikrer om fortsatt regjeringsdeltakelse: - Vi har oppnådd tre av fire mål i regjering, sier Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell. Foto: Thomas Vermes

SV-toppene føler mye vind i seilene, men: - Det eneste målet vi ikke er nådd, er velgeroppslutningen, sier Kristin Halvorsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oversikt valgforskeren Bernt Aardal har laget over partienes oppslutning fra 1993 til nå, viser at SV som eneste regjeringsparti har et vedvarende og stort tap av oppslutning siden de begynte å snakke om regjeringssamarbeid - og faktisk inngikk i det fra 2005.

Likefullt var det en lederkvartett i godt humør som onsdag inviterte til pressekonferanse foran partiets landsmøte som åpner på Lillestrøm fredag.

- Nå har vi mer selvtillit

- Vi er et SV med større selvtillit enn før og et SV som har oppnådd tre av fire mål, sa partileder Kristin Halvorsen - med utsettelsen av vedtak om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen friskt i minne.

Målene hun oppsummerte som oppfylt, er:

  • Å vinne valget i 2005.
  • Å få gjennomslag for viktige SV-saker, som gjennomføringen av den gamle kampsaken full barnehagedekning.
  • Å vinne valget i 2009.

Én ting mangler

Ned, ned, ned: SVs velgerkurve. Kilde: Bernt Aardal.Ned, ned, ned: SVs velgerkurve. Kilde: Bernt Aardal.

- Det fjerde og siste målet om SVs egen oppslutning, har vi ikke lyktes med, sier imidlertid partilederen.

Hun varsler at det innebærer økt egenmarkering.

- Nå må vi stille oss sånn at radikale velgere ser at vi har en viktig pådriverrolle og får gjennomslag for viktige saker, sier Halvorsen.

- Hele regjeringsprosjektet trenger SVs prosjekter som skaper begeistring. Så må vi utvikle prosjekter som kan peke mot 2013, fortsetter hun, og avslører hva som blir det neste:

- Ta heldagsskolen som diskuteres mange steder lokalt. Det blir vårt neste prosjekt.

- Har selvtilliten og roen

Nestleder Audun Lysbakken mener partiet nå har sjøltilliten og roen partiet trenger for å få til det de ikke har fått til, økt oppslutning.

- Vi trenger å plassere SV tydelig i en del politiske debatter. Om helse og omsorg, næringspolitikk og integreringspolitikk, sier Lysbakken.

Les også: Ny bunnrekord for SV.

Et rush mot sentrum

Tidligere på dagen arrangerte Kultur- og konferansehotellet Voksenåsen sammen med rådgivningsbyrået First House et valgseminar - et halvt år etter det svenske riksdagsvalget og et halvt år foran det norske kommunevalget.

Der var rådgivere for Arbeiderpartiet, Høyre og svenske Socialdemokraterna og Sverigemokraterna skjønt enige om én ting:

Deres respektive partier må legge opp politikk og retorikk innrettet på velgerne i sentrum. For det er der de store folkemassene er.

SV mot sentrum også

- Er det lurt også av SV å bevege seg mot sentrum?

- Det viktige er å ha klare prosjekter og reformer, en klar overbebygning, for eksempel at vi er forkjempere for rettferdig fordeling, sier Kristin Halvorsen til ABC Nyheter.

- Da er skole det viktigste. Det samme er miljøpolitikken.

- Men de verdiene er «alle» enige om?

- Høyre har putta hele politikken sin inn i skapet og lister seg rundt med ny retorikk, svarer SV-lederen.

- De snakker nå som om de er for rettferdig fordeling. Hvorfor da gi 1000kr i skattelette til de lavlønte, 60.000 for de høytlønte?

Libya-krig til besvær

Til landsmøtet er det kommet inn fire ulike forslag til vedtak om krigshandlingene mot Gaddafi-regimet som er iverksatt etter FN-vedtaket om flyforbud.

- Det er ingen grunn til å konstruere noen uenighet om Libya. Uttalelse i FNs sikkerhetsråd som er utgangspunktet. Så kommer punkt 2: Hvordan skal vedtaket håndheves? Det kommer til å reise mange dilemmaer. Det er en diskusjon landsmøtet kommer til å ta, sier Kristin Halvorsen.

NATO eller USA, ikke EU

- Den militære utøvelsen kan USA eller NATO lede. Noe annet alternativ har vi ikke. Men den militære utøvelsen må ledes av en brei koalisjon, framholder Halvorsen.

Nestleder Bård Vegar Solhjell forteller at forslaget til nytt prinsipprogrammet ønsker at FN på lang sikt skal bygge opp egen militær kapasitet.

- Foreløpig må vi bruke regionale organisasjoner som NATO, sier nestlederen i partiet, som forsikrer at de fortsatt er imot NATO.

- Vil en styrket militær samordning i EU der jo Norge også deltar i et samarbeid, være et bedre alternativ enn USA og NATO?

- Vi har ikke ønske om sterkere samordning i EU. Tvert i mot er vi kritiske til det fordi Norge ikke er medlem av EU, svarer Solhjell på ABC Nyheters spørsmål.

Vag om bondeinntekter

Kristin Halvorsen ønsker ikke å klargjøre SVs syn på det fredeligere spørsmålet om landsmøtevedtaket i Senterpartiet sist helg, om at bøndenes inntektsgap på over 200.000 kroner året sammenliknet med andre, må tettes.

- Jeg har ingen kommentar til det. Men deet har vært historisk gode jordbruksoppgjør de siste åra. Så får jeg komme tilbake til spørsmålet, sier Halvorsen til oss.

Les flere nyheter her.

Personvernpolicy