Tannleger vil behandle hull som ikke finnes

TULL MED HULL: Forbrukerrådets test av tannleger avdekker store og bekymringsverdige kvalitetsforskjeller. Foto: Scanpix
TULL MED HULL: Forbrukerrådets test av tannleger avdekker store og bekymringsverdige kvalitetsforskjeller. Foto: Scanpix

Test av tannleger avslører graverende forhold. Sjekk resultatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER TESTET

Forbrukerrådet har undersøkt hvilken behandling fire vanlige personer, to kvinner og to menn med representativ tannhelsestatus for sin alder, tilbys hos til sammen 20 tannleger i Oslo-området. Hver pasient har gått til fem tannleger som vanlige pasienter uten å tilkjennegi hva de er med på.

Testpersonene er instruert til å fortelle det samme og opptre på samme måten hos de besøkte tannlegene.

Formålet med testen er å undersøke tannlegetjenesten før behandling slik forbrukeren/pasienten normalt opplever den. Pasienten har bedt om skriftlig behandlingstilbud.

Testpasientene:

Jan (48 år)

Forundersøkelsen påviser: Jan har behov for to fyllinger, og ytterligere seks fyllinger kan tas. En tann bør rotfylles. En krone på en sterkt mis-farget tann kan også vurderes. Har besøkt tannlegen to ganger på tre år pga. tannverk.

Christine (44 år)

Har mange gamle amalgamfyllinger som er litt dårlige. Plaget med ising. Litt verk i en tann. Forundersøkelsen an-befaler: Behandling bør avventes inntil problemer oppstår. Det kan vurderes krone på fire tenner. Besøker tannlegen ca. én gang årlig.

Anne (46 år)

Mange amalgam- og komposittfyllinger. Forundersøkelsen påviser: Ingen hull. Flere amalgamfyllinger kan være modne for utskifting, og det anbefales at en fylling skiftes. Ytterligere tre kan skiftes.

Per (55 år)

Har kun vært hos tannlege én gang på åtte år. Har flere store hull og mangler en fylling. To kroner i dårlig stand. Han har også en gammel bro. Han mangler ni tenner. Å utbedre de store hullene, er første prioritet.

Kilde: Forbrukerrådet

Kun tre av 20 tannleger tilbyr god behandling. Mange overser store hull, mens andre foreslår unødvendig behandling. Det viser Forbrukerrådets test av tannlegebransjen.

Fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet er overrasket over de nedslående resultatene.

- Det slår meg: Dette er jo vill vest. Du kan rett og slett ikke stole på tannlegen din – dessverre, sier han til Aftenposten.

Forbrukerrådet har testet 20 tannleger ved å sende testpersoner ut til vurdering på tilfeldige valgt tannklinikker i Oslo-området. Testpersonene ble på forhånd grundig undersøkt av professor Morten Rykke og to av hans kolleger ved Universitetet i Oslo, slik at hver enkelts behov ble kartlagt.

Les hele testen på Forbrukerrådets sider.

Sprikende kvalitet

Resultatene – hva tannlegene finner, hvilken behandling de forslår og hvor mye behandlingen koster – viser enorme forskjeller. Ikke en eneste gang er tannlegene enige om hva som bør gjøres.

Den ene testeren har null hull, men likevel foreslår en av tannlegene hele 15 fyllinger. En av av pasientene har store hull samt mang fyllinger og kroner i dårlig stand. Ingen av tannlegene i testen oppdager de store hullene.

Prisene på undersøkelser i forkant av behandling varierer fra 250 til 5325 kroner, mens prisene på foreslåtte behandlinger varierer enda mer. Tannlegene anbefaler ofte de dyreste alternativene, viser testen.

- Bekymringsfullt

Forbrukerrådet konkluderer med at bare tre av 20 tannleger gir en god behandling av pasientene. Direktør Randi Flesland reagerer sterkt på dette resultatet:

- Denne undersøkelsen viser at kvalitetsforskjellene er svært store, og det er bekymringsfullt. Vi har tannleger som ønsker å behandle mer enn det som er nødvendig, og vi har tannleger som overser ganske store hull og helt nødvendig behandling, sier Flesland til nrk.no.

På bakgrunn av undersøkelsen etterlyser hun sanksjoner fra myndighetenes side.

- Det er helt klart at her må myndighetene gå inn i denne problemstillingen og gjøre noe. Vi kan ikke ha et så varierende tilbud til forbrukerne i Norge. Det er ikke god nok kvalitet, og forbrukerne fortjener bedre.

Her er Forbrukerrådets dom over tannlegene som ble testet:

Byporten tannlegesenter, Oslo: Foreslår omfattende og dyr behandling etter bare én konsultasjon. Vil sette på en krone som både er en dyr og mindre bra løsning

Dag Kjellands tannklinikk, Jessheim: Burde behandlet flere tenner. Men det er forsvarlig å behandle de tennene som er foreslått behandlet.

Jessheim tannlegesenter, Jessheim: Vil legge en fylling som er unødvendig. Foreslår å ta en del behandling nå, og mer senere.

Theresesgate tannlegekontor, Oslo: Kort og overfladisk undersøkelse. Pasienten blir underbehandlet, og får heller ikke skriftlig pristilbud.

Oslo S tannlegevakt, Oslo: Lite grundig undersøkelse. Vil legge to fyllinger som er unødvendige.

Tannlege Kløvstad, Oslo: Tannlegen foreslår å behandle to tenner som det ikke er nødvendig å behandle, samtidig som han ikke vurderer tenner som kan ha behov for behandling.

Colosseumklinikken Majorstuen, Oslo: Tannlegen foreslår to kroner som også Rykke mener det kan være behov for. Behandlingsforslaget er nøkternt.

Tannlege Homayoun Riazati, Oslo: Tannlegen presser på for å starte en omfattende, unødvendig og delvis feilaktig behandling som innebærer store inngrep. Det ble også tatt svært mange røntgenbilder.

Storo storsenter tannklinikk, Oslo: Tannlegen er nøktern og fornuftig, og gir meget gode råd.

Gode tenner, Oslo: Tannlegen er usikker og upresis. Antydningen om rotfylling er det ikke grunnlag for. Men kronene som foreslås er forsvarlig.

Tannlegene i Bogstadveien 51, Oslo: Oppdaget ikke den ene fyllingen som bør skiftes. Hadde dårlig tid, og hevdet feilaktig at pasienten har mye tannstein. Foreslo imidlertid ingen unødvendig behandling.

Sentrum tannlegesenter, Oslo: Oppdaget ikke den ene fyllingen som bør skiftes. Var grundig og tok seg god tid.

Sentrum tannlegevakt, Oslo: Tannlegen foreslår å reparere tre tenner som det ikke er nødvendig å reparere - heller tvert imot. Tannlegen oppdager heller ikke problemene på den ene tannen som imidlertid bør repareres.

Linda Bråten, Sandvika: Tannlegen foreslår å behandle en tann som bør behandles, og en tann som ikke bør behandles.

Colosseumklinikken, Sandvika: Tannlegen foreslår å behandle den ene tannen som det er behov for å behandle - og ingen annen behandling.

Grønland tannlegesenter, Oslo: Tannlegen oppdaget ikke noen hull. Pristilbudet var vanskelig å forstå, og behandlingsforslag med bro er en dårlig løsning.

Tannlege Hans Gunnar Steinbakken, Oslo: Tannlegen oppdager noen, men ikke alle av de store hullene. Han foreslår en god, men svært dyr løsning for manglende tenner. Han vil ikke gi tilbud på alternative løsninger.

Majorstua tannhelse, Oslo: Tannlegen oppdager noen men ikke alle av de store hullene. Foreslått delprotese er ikke ideell løsning.

Fornebu tannlegesenter, Bærum: Fornebu tannlegesenter kaller inn pasienten til time etter time uten å gi pasienten et behandlingsforslag. Undersøkelsene er dessuten svært dyre, og deler av den delbehandlingen som er foreslått anses dessuten som unødvendig.

Dentalia, Nydalen, Oslo: Dentalia kaller inn pasienten til time etter time uten å gi pasienten et behandlingsforslag. Pasienten møter alle gangene nye behandlere, og får ikke det han er blitt forespeilet. Dentalia finner to hull, men på langt nær alle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter
Siste nytt
01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter
Populært