- To milliarder jordkloder

Av anslagsvis 50 milliarder planeter i vår galakse kan omkring to milliarder være jordlignende planeter innenfor sine stjerners «beboelige sone», tror Nasa-forskere etter å ha studert nye data fra Kepler-teleskopet. Illustrasjon: Nasa.
Av anslagsvis 50 milliarder planeter i vår galakse kan omkring to milliarder være jordlignende planeter innenfor sine stjerners «beboelige sone», tror Nasa-forskere etter å ha studert nye data fra Kepler-teleskopet. Illustrasjon: Nasa.

Bare i vår egen galakse kan det finnes omkring to milliarder jordlignende planeter i «den beboelige sonen» omkring sollignende stjerner, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring én av 37 til én av 70 sollignende stjerner på himmelen kan ha en «jordklode», ifølge en ny studie. Disse funnene tyder på at det kan finnes to milliarder jordlignende planeter bare i vår galakse, legger forskerne til, ifølge LiveScience.

Les også: Finn din egen planet

Nye data

De nye beregningene er basert på data fra romteleskopet Kepler, som i februar avslørte mer enn 1200 mulige fremmede verdener, blant disse 68 som kan være på størrelse med jorden. Romsonden finner planetene ved å søke etter dempingen av lyset som skjer når en planet passerer foran en stjerne.

Forskere ved Nasas Jet Propulsion Laboratory i California tok for seg planetene på mer eller mindre jordens størrelse som ligger i «den beboelige sonen» omkring sine stjerner, det vil si baner der det kan finnes flytende vann på overflaten. Etter å ha analysert de første dataene fra Kepler anslår de at 1,4 til 2,7 prosent av alle sollignende stjerner antas å ha jordlignende planeter, altså mellom 0,8 og to ganger jordens diameter, som ligger i den beboelige sonen.

Les også: - Jordlignende planeter svært vanlige

- Mange jordkloder

- Det betyr at det finnes mange planeter som ligner jordkloden der ute, to milliarder i vår galakse, Melkeveien, sier astronom Joseph Catanzarite ved Nasas Jet Propulsion Laboratory til SPACE.com.

- Med et så høyt antall er det en stor sjanse for liv, og kanskje til og med intelligent liv, på noen av disse planetene. Og det er bare i vår galakse alene. Det finnes 50 milliarder andre galakser.

Kepler-forskerne anslår at det i Melkeveien kan finnes 50 milliarder planeter, men ikke alle er på størrelse med jorden eller ligger innenfor den beboelige sonen til sine lokale stjerner.

Hva gjelder de 100 nærmeste sollignende stjernene, innen noen få dusin lysårs avstand, viser funnene at bare omkring to kan ha jordlignende verdener.

Les også: Finner ikke planeten

Personvernpolicy