- Religionen kan forsvinne

Det kan se mørkt ut for oppslutningen omkring religion i ni land som er studert i undersøkelsen, om vi skal tro forskernes matematiske modeller. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det kan se mørkt ut for oppslutningen omkring religion i ni land som er studert i undersøkelsen, om vi skal tro forskernes matematiske modeller. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Religionen kan dø ut i ni nasjoner, om modellen i en ny studie stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie som bruker folketellingsdata fra ni land viser at antall som oppgir «religiøs tilhørighet» sakte, men sikkert er i ferd med å forsvinne, mener forskere, ifølge BBC News.


Studien viser en stabil økning i antall som oppgir at de ikke har noen religiøs tilhørighet.

Ved bruk av en matematisk modell forsøker forskerne å ta høyde for samspillet mellom antall religiøse som svarer og de sosiale motivene bak det å være religiøs.

Resultatet, som ble omtalt ved en konferanse i American Physical Society i USA, tyder på at religionen nærmest vil dø ut i de ni landene som ble brukt i modellen.

Les også: Voodoo i bilder

- Enkel idé

- Ideen er ganske enkel. Den forutsetter at sosiale grupper med flere medlemmer vil være mer attraktive å slutte seg til, og at sosiale grupper har en sosial status eller nytte. sier Richard Wiener ved Research Corporation for Science Advancement til BBC News.

Ifølge Wiener har det i et stort antall moderne sekulære demokratier vært en trend i retning av at individer identifiserer seg som «ikke tilknyttet» en religion. I Nederland var tallet 40 prosent, mens det høyeste vi så var i Tsjekkia, der tallet var 60 prosent.

Gruppen tok for seg folketellingsdata et århundre tilbake i tid, i land der man har spurt om religiøs tilhørighet: Australia, Østerrike, Canada, Tsjekkia, Finland, Irland, Nederland, New Zealand og Sveits.

Les også: - «Religiøst gen» vil dominere

- Tankevekkende modell

Men Dr Wiener sa under konferansen at forskerne nå arbeider med å oppdatere modellen med en «nettverksstruktur» som er mer representativ for den som virker i verden.

- Selvsagt tror vi ikke at hvert enkeltindivid påvirkes likt av alle andre i et moderne samfunn, sier han.

Men til BBC News sier han at resultatene er «tankevekkende».

- Det er interessant at en forholdsvis enkel modell fanger opp dataene, og hvis disse enkle ideene stemmer gir dette en pekepinn om hvilken vei ting går.

Les også: Flere kaller seg «personlig kristen»

Lignende utviklingstrekk

«Ikkelinjær dynamikk» brukes til å forklare en rekke fysiske fenomener der flere faktorer spiller en rolle.

Gruppen brukte sin modell og justerte i forhold til konstantene for den relative sosiale- og nytteverdien av medlemskap i kategorien «ikke-religiøs».

I samtlige land tydet tallene på at religionen er døende, «noe som antyder at lignende adferd driver matematikken i samtlige land».

Studien er offentliggjort på nett
.

Personvernpolicy