Italia utsatt hvis Libya går til motangrep

En opprører studerer brente biler fra Gaddafis styrker etter en Nato-angrep søndag. Italias statsminister Silvio Berlusconi har ikke rettet kritikk mot Libyas leder Muammar Gaddafi i begynnelsen av opprøret i Libya, men har tilbudt bruk av italienske flybaser i militæroperasjonen nå. Foto fra : REUTERS/SCANPIX.
En opprører studerer brente biler fra Gaddafis styrker etter en Nato-angrep søndag. Italias statsminister Silvio Berlusconi har ikke rettet kritikk mot Libyas leder Muammar Gaddafi i begynnelsen av opprøret i Libya, men har tilbudt bruk av italienske flybaser i militæroperasjonen nå. Foto fra : REUTERS/SCANPIX.

Italienske flybaser spiller en sentral rolle i den militære operasjonen mot Libya. Det innebærer en stor risiko, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Italia har en fundamental rolle i logistikken, sier Ettore Greco ved det italienske Institutt for internasjonale spørsmål i Roma.

Han sikter til Italias geografiske plassering rett nord for Libya på den andre siden av Middelhavet.

Les også: Økende kritikk og forvirring rundt Libya-angrep

Italia har tilbudt sju flybaser til land som deltar i den militære aksjonen for flyforbudssone og beskyttelse av sivilbefolkningen mot Gaddafi-regimets styrker.

Landet har også tilbudt bruk av sitt eget flyvåpen for å ta ut Libyas luftforsvar og radarer.

NATO-beskyttelse

Utenriksminister Franco Frattini har samtidig understreket at Italia foretrekker at NATO opprettholder sin «beskyttende paraply» over landet når det gjelder eventuelle libyske gjengjeldelsesangrep.

– Hvis Libya ønsker å forsvare seg selv militært, er det sannsynlig at landet vil forsøke å angripe en italiensk base, sier Gian Paolo Calchi Novati, ekspert på Libyas historie tilknyttet Institutt for internasjonale statsvitenskapelige studier i Milano.

Les også: EU splittet om Libya

Italia har fram til flyangrepene begynte holdt en lav profil overfor Libya.

– Vi vet vi er nærmere og mer sårbare, og med mange interesser, sa forsvarsminister Ignazio La Russa i nasjonalforsamlingen fredag.

Angrep i 1986

Å angripe Italia er imidlertid noe Libya har gjort tidligere. Det skjedde i 1986, etter at amerikanske styrker hadde bombet Gaddafis hovedkvarter i Tripoli.

Bombingen var en reaksjon på at to amerikanske soldater var blitt drept i en eksplosjon på et diskotek i Berlin som man avdekket at Libya hadde medvirket til.

Libya skjøt da to scud-raketter mot en nå nedlagt amerikansk base på den italienske øya Lampedusa.

Les også: Kan ende med fastlåst situasjon i Libya

Lampedusas ordfører Barnardino de Rubeis har derfor nylig bedt regjeringen følge en moderat linje med argumentet at det er hans øy som eventuelt vil bli bombet, ikke Roma.

Observatører har sagt at Libya kan svare med mindre påfallende midler. For eksempel ved å tilskynde at nye bølger av afrikanske innvandrere får forlate libyske strender med kurs for Italia.

Tusener av innvandrere er kommet til Italia de siste ukene, i hovedsak fra Tunisia.

Stor bitterhet

Calchi Novati peker på at Italias deltakelse i en internasjonal koalisjon mot Gaddafi-regimet også er full av historisk betydning og kan vekke til live sterke antiitalienske følelser fra kolonitiden.

– Det vil være Italias første intervensjon i Libya siden kolonitiden. Jeg tror Italia undervurderer bitterheten i Libya. Det kan få alvorlige følger for Italias troverdighet, sier han.

Italia styrte Libya med jernneve fra 1911 til 1942. Formelt vendte man et nytt blad først i 2008 da Silvio Berlusconi og Muammar Gaddafi undertegnet en vennskapsavtale. Milliardinvesteringer fulgte.

Italia ble Libyas største handelspartner, og italienske ENI ble det største utenlandske oljeselskapet i det nordafrikanske landet.

Berlusconi åpnet heller ikke munnen mot Gaddafi da han brukte brutal makt for å knuse demokratiprotestene i landet tidlig i opprøret.

Les også: Nye angrep i Tripoli

Men den siste tiden er endringene skjedd. Torsdag i forrige uke erklærte Italia at vennskapsavtalen med Libya er opphevet. Ambassaden i Tripoli ble stengt

– Italia har alltid vært redd for å bli marginalisert av Vesten. Kanskje man prøver å bli tilgitt for nærheten til Gaddafi, sier Calchi Novati.

Personvernpolicy