– 884 millioner mangler rent drikkevann

Barn i slumområdet Tondo i Filippinenes hovedstad Manila kjøper vann i plastdunker. Ifølge FN er over 880 millioner mennesker uten tilgang til rent vann. Foto: Scanpix
Barn i slumområdet Tondo i Filippinenes hovedstad Manila kjøper vann i plastdunker. Ifølge FN er over 880 millioner mennesker uten tilgang til rent vann. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

884 millioner mennesker har fortsatt ikke tilgang til rent drikkevann, ifølge UNICEF. Utviklingen går i riktig retning, men i framtida kan klimaendringer og befolkningsvekst gjøre det vanskelig å bedre vannforsyningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det afrikanske land sør for Sahara som har flest innbyggere uten tilgang til rent vann. Bare 60 prosent av befolkningen her kan slukke tørsten uten fare for å få vannbårne sykdommer.

Men selv om utfordringene er store både her og i andre fattige deler av verden, så er situasjonen mye bedre enn for 20 år siden.

– Hvis dagens utvikling fortsetter, vil 86 prosent av befolkningen i utviklingsland ha tilgang på rent drikkevann innen 2015, sier generalsekretær i UNICEF Norge Kjersti Fløgstad i forbindelse med Verdens vanndag tirsdag.

Skjær i sjøen

Bedre vannforsyning i mange fattige strøk på kloden betyr at verden i øyeblikket ligger an til å nå tusenårsmålet om å halvere antall mennesker uten rent vann innen 2015.

Likevel finnes det mange skjær i sjøen som kan endre utviklingen. Klimaendringer og befolkningsvekst bidrar til at vannsikkerheten i land i Nord-Afrika og Midtøsten kan bli utsatt for «ekstrem risiko», ifølge analyseselskapet Maplecroft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstrem risiko knyttet til vannsikkerheten i Midtøsten og Nord-Afrika kan føre til ny økning i oljeprisen og økt politisk spenning i framtida, skriver selskapet.

Ifølge Maplecroft er Mauritania det landet i verden hvor vannforsyningen er mest usikker. Deretter følger Kuwait, Jordan, Egypt og Israel.

Frykter konflikter

For å unngå konflikter om knappe vannressurser bør FN hjelpe land med å samarbeide slik at de kan dele på godene. Det mener vanneksperter som deltar på et møte i Canada denne uken.

– Vi mener vann er et spørsmål som bør behandles av Sikkerhetsrådet, sier Zafar Adeel, som leder FN-mekanismen UN-Water.

Tross advarslene om mulige ressurskonflikter i framtida, så gir tidligere tiders erfaringer et håp om at det vil være mulig å løse denne typen uenigheter med fredelige midler.

Historikere har nemlig bare funnet ett eneste eksempel på en krig som i hovedsak dreide seg om tilgang til vann. Den ble utkjempet for 4.500 år siden da bystatene Lagash og Umma barket sammen i området langs elvene Eufrat og Tigris i det som i dag er Irak.