Slik har du aldri sett månen

Dette bildet, tatt av Nasas romsonde Lunar Reconnaissance Orbiter, er det mest detaljerte bildet av månens bakside hittil. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University
Dette bildet, tatt av Nasas romsonde Lunar Reconnaissance Orbiter, er det mest detaljerte bildet av månens bakside hittil. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

En kraftig Nasa-sonde har satt sammen det mest detaljerte bilde av månens bakside noen sinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet over ble tatt av Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Det ble offentliggjort sammen med en rekke andre data fra sonden tidligere denne uken, melder Space.com.

Bildet er en mosaikk av flere tusen bilder sonden har tatt.


Les også: Rekordstor fullmåne over Norge

Låst posisjon

Det nye bildet gir det mest fullstendige bildet av historien og sammensetningen til månens bakside til dags dato.

Tidevannskrefter mellom månen og jorden har påvirket månens rotasjon slik at vår følgesvenn i rommet nå alltid har én side vendt mot oss.

Månens «bakside» var skjult for menneskeheten frem til 1959, da den sovjetiske romsonden Luna 3 først tok bilder av den. «Baksiden» er svært forskjellig fra den vi ser fra jorden. Vulkansk aktivitet har vært langt mindre her, og dermed er det færre «sletteområder» som dem vi kan observere fra jorden.

Les også: Privat robot til månen

192 terabyte

Bildet ble bygget opp med data fra LROs Wide Angle Camera, et av tre billedverktøy ombord.

Samlet ble det 14. mars offentliggjort mer enn 192 terabyte data fra sonden, nok til å fylle 41.000 DVDer. Blant dataene er et månekart med en oppløsning på 100 meter per pixel. Det ble også offentliggjort kart over månen i høyere oppløsning enn dette.

Klikk på bildet for større versjon. Foto: Nasa.Klikk på bildet for større versjon. Foto: Nasa.

LRO ble skutt opp i juni 2009 sammen med LCROSS. LCROSS ble sendt ned i et krater på månens sørpol på jakt etter is av vann, som den fant.

LRO er på størrelse med bilen Mini Cooper, og utstyrt med syv instrumenter til å observere månen. Sonden går i polar bane omkring månen, i 50 kilometers høyde.

Les også: - Månevann fra kometer

Personvernpolicy