Nye angrep i Tripoli

Skudd fra antiluftskyts sees som striper på himmelen over hotellet hvor internasjonal media holder til i Tripol. Bildet er tatt mandag kveld. Foto: Scanpix/AP.
Skudd fra antiluftskyts sees som striper på himmelen over hotellet hvor internasjonal media holder til i Tripol. Bildet er tatt mandag kveld. Foto: Scanpix/AP.

Mandag kveld hørte man høye eksplosjoner og antiluftskyts nær hovedkvarteret til Libyas leder Muammar Gaddafi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonene begynte omkring klokken 20 (norsk tid) nær Bab el-Aziziya-kasernene sør i Tripoli, sier en AFP-korrespondent.

Lignende eksplosjoner rystet hovedstaden natt til mandag. Koalisjonsmyndighetene uttalte mandag at en administrasjonsbygning i Gaddafis befestede kompleks ble ødelagt av en krysserrakett.

Bygget ligger omkring 50 meter fra teltet han vanligvis bruker til å møte gjester.

Også en libysk marinebase omkring 10 kilometer øst for hovedstaden ble bombet sent mandag, sier vitner som så flammer på stedet. Angrepet skjedde omkring klokken 20 (norsk tid).

Se angrepet her

Øyenvitner skal ha sett flammer slå opp fra basen.


Samtidig som bombingen var i gang mandag, uttalte en talsmann for regjeringen at Libya ønsker fred, men at regjeringsstyrkene kommer til å kjempe tilbake hvis opprørerne forsøker å rykke fram til Tripoli, melder NTB.

– Vårt mål er fred og stabilitet og et samlet Libya. Men til slutt vil vi likevel forsvare oss selv. Vi bevæpner vårt folk. Dere vil få et land med 6 millioner væpnede mennesker, og vi vil kjempe. Det er ingen tvil, sa talsmann Mussa Ibrahim.

Les også: - Unngikk massakre

Fordømte angrep

Han sa også at mandagens angrep har forårsaket «store mengder» sivile ofre, spesielt på flyplassen i Sirte, som ligger 360 kilometer øst for hovedstaden og er Gaddafis fødeby.

– Siden lørdag har fiendens koalisjon gjennomført luftangrep og rakettangrep mot Tripoli, Zuwarah, Misrata, Sirte og Sebha, spesielt har flyplasser vært mål, sa Ibrahim på en pressekonferanse i Tripoli mandag kveld.

Angrepene ble fordømt på libysk fjernsyn.

– Disse angrepene kommer ikke til å skremme Libyas folk, het det i en sending, der det samtidig ble fastslått at «korsfarerfienden» står bak angrepene.

Les også: Medvedev kritiserer Putins korstog-uttalelse

FN-resolusjon

Storbritannia, Frankrike og USA begynte sine angrep med kampfly og krysserraketter mot mål i Libya sent lørdag.

Angrepene er i overensstemmelse med en resolusjon i FNs Sikkerhetsråd, der man ga grønt lys til ethvert tiltak for å hindre Gaddafi i å ramme sivile i sitt felttog mot opprøret i landet.

Mandag ble det også gjennomført angrep mot byen Sebha sør i landet, en bastion for Gaddafis stamme Guededfa, sier en talsmann for libyske myndigheter, ifølge AFP.

Les også: EU splittet om Libya

Norske jagerfly

Seks norske jagerfly satte mandag kursen for Kreta, men vil ikke bli satt inn i angrepene mot Muammar Gaddafis styrker med det første, melder NTB.

– Det er avgjørende at vi får på plass et effektivt kommandosystem som gir oss tilstrekkelig innsyn i beslutningsprosesser, mandat og regler for operasjonen. Dette er viktig med tanke på at norsk militærmakt skal anvendes under nasjonal kontroll, sier Faremo (Ap) til NTB.

FN-mandatet som ligger til grunn for flyangrepene mot Libya bestrider ingen, men hvem som skal ha kommando over operasjonen er fortsatt høyst uklart.

Les også: Hevder Gaddafi bruker «menneskelige skjold»

– Må avvente

USA har foreløpig tatt regi, men amerikanerne har med tydelighet signalisert at de ikke ønsker å ha kommando over en militær operasjon der de politiske målene ifølge kritikere kan synes uklare.

De norske jagerflyene får inntil videre derfor ikke delta i angrepene, men må avvente den politiske tautrekkingen som pågår, først og fremst innen NATO.

– De har ikke fått orde om å delta. Deltakelse i operasjonen vil måtte avvente ny ordre og forutsetter at kommandosystemet er på plass. Dette vil måtte ta noen dager, sier Faremo.

Les også: Arabiske medier: - Gaddafis sønn er død

Personvernpolicy