Jemens president mister støttespillere

En rekke offiserer har hoppet av og sluttet seg til reformtilhengerne i Jemen de siste dagene. Foto: AFP / SCANPIX.
En rekke offiserer har hoppet av og sluttet seg til reformtilhengerne i Jemen de siste dagene. Foto: AFP / SCANPIX.

Generaler, ambassadører og stammeledere vender ryggen til Jemens president Ali Abdullah Saleh. Frankrike ber om at han går av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men regjeringshæren slår ring om landets leder gjennom 32 år.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter tillate et kupp eller kuppforsøk mot demokratiet og den grunnlovsmessige legitimiteten, eller et forsøk på å ramme nasjonens og innbyggernes sikkerhet, het det i en kunngjøring fra forsvarsledelsen mandag.

Stadig flere offiserer, blant dem flere generaler, har de siste dagene hoppet av og kommet med støtteerklæringer til demonstrantene som holder til utenfor universitetet i Jemens hovedstad Sana.

Også flere diplomater og en guvernør har gått av i protest mot presidenten.

Hopper av

– Vi støtter og forsvarer de unge som protesterer ved Universitetsplassen i Sana, sa general Ali Mohsen al-Ahmar, som har vært nært tilknyttet presidenten.

Han melder seg samtidig ut av regjeringspartiet.

Like etter at generalens uttalelse ble kjent, ble stridsvogner utplassert en rekke steder i hovedstaden, blant annet ved presidentpalasset, sentralbanken og forsvarsdepartementet.

USAs ambassade oppfordrer amerikanske statsborgere som befinner seg i landet, om å holde seg innendørs på grunn av den usikre situasjonen.

Ambassadører

Ahmed Qaatabi, guvernøren i Jemens nest største by Aden, går av i protest mot det som nå hender i landet, opplyser en av hans medarbeidere.

Fem av Jemens ambassadører i Europa vender også ryggen til presidenten og ber i et brev om at han går av. Det samme gjør landets ambassadør i Syria, Egypt og i Den arabiske liga.

En leder for al-Ahmar-stammen, som har vært en viktig støttepilar for presidenten, har også gitt sin støtte til opposisjonen.

– Jeg kunngjør på vegne av alle medlemmer av min stamme at jeg slutter meg til revolusjonen, sa Sadiz al-Ahmar til TV-kanalen Al Jazeera. Han ber Saleh om å spare Jemen for blodsutgytelser og ber ham stille forlate posten.

Bygge demokrati

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé er helt klar på at Jemens president må gå av.

– Vi må hjelpe de som ønsker å fremme menneskerettigheter og bygge demokrati. Dette gjelder alle land. Situasjonen i Jemen forverres. Det må regimet ta inn over seg. Det virker som om president Ali Abdullah Salehs avgang er uunngåelig, sier Juppé.

Fredag ble 52 regimekritiske demonstranter drept da presidentens støttespillere åpnet ild under en demonstrasjon i sentrum av Sana.

Mange tusen mennesker har i flere uker demonstrert mot presidenten og hans regime. I helgen avsatte Saleh regjeringen, men ba dem fortsette som forretningsministerium til nye statsråder er utnevnt.

Saleh hevder å ha bred støtte i befolkningen og avviser alle krav om egen avgang.


Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

Personvernpolicy