Frykter Libya-krig uten mål og mening

USAs regjering må forklare bedre hva amerikanske soldater egentlig prøver å oppnå i Libya, mener John Boehner, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. Foto: Scanpix
USAs regjering må forklare bedre hva amerikanske soldater egentlig prøver å oppnå i Libya, mener John Boehner, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. Foto: Scanpix

De allierte styrkene i Libya kan bli dratt inn i en langvarig konflikt uten klare mål, frykter republikanske politikere i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mener president Barack Obama ikke har gitt noen skikkelig forklaring på hva amerikanske soldater skal utrette i det nordafrikanske landet.

– Jeg er bekymret for at bruk av militærmakt, uten klare politisk mål for landet vårt, kan føre til at USA dras inn i en humanitær operasjon av ukjent omfang og varighet, sier kongressrepresentant Howard McKeon.

Han får støtte av John Boehner, som leder Republikanerne i Representantenes hus.

– Regjeringen har ansvar for å definere for det amerikanske folket, Kongressen og soldatene våre hva som er oppdraget i Libya, understreker han.

Les også: - Gaddafis hovedkvarter bombet i natt

– Uklokt å drepe Gaddafi

Både USA og en rekke land i Europa og Midtøsten har tidligere krevd at Libyas diktator Muammar Gaddafi må gå av.

Men Obama ser ut til å ha tonet ned kravet etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd som åpnet for bruk av militærmakt for å beskytte libyske sivile. Og amerikanske militære understreker at de så langt ikke har som mål å styrte Gaddafi.

– Jeg kan garantere at han for øyeblikket ikke er på listen over målene våre, sa viseadmiral Bill Gortney søndag.

Forsvarsminister Robert Gates gjør det klart at han mener det vil være uklokt å forsøke å drepe Gaddafi nå. Han understreker at målet med operasjonen er å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

– Nøkkelen er i første omgang å etablere en flyforbudssone for å hindre ham i å massakrere sitt eget folk, sier Gates.

Likevel ble en bygning like i nærheten av Gaddafis residens i Tripoli rammet i et bombeangrep sent søndag kveld. Ifølge en kilde i de internasjonale styrkene var det en kommandosentral som ble lagt i grus.

Andre må overta

Gates regner med at USA vil overlate ledelsen av de internasjonale styrkene til andre i løpet av få dager. Men hvem som skal overta, er så langt ikke klart. Både forsvarsalliansen NATO, Frankrike og Storbritannia er nevnt som mulige kandidater.

Den internasjonale koalisjonen som i utgangspunktet støttet operasjonen, har allerede slått sprekker. Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, mener å kunne slå fast at sivile er blitt drept i bombingen og sier militæraksjonen har utviklet seg til noe mer omfattende enn det ligaen ønsket seg.

Andre mener at de internasjonale styrkene tvert imot bør gå lengre og sette regimeendring som et erklært mål.

Den uavhengige amerikanske senatoren Joe Lieberman minner om at president Obama offentlig har tatt til orde for at Gaddafi må gi fra seg makten.

– Hvis vi ikke jobber sammen med våre allierte for å sikre at han faktisk går av, så vil Amerikas troverdighet og prestisje bli skadelidende over hele verden, sier Lieberman til TV-stasjonen CNN. (©NTB)

Personvernpolicy