- Bombet kommandosentral i Tripoli

En bygning like ved Muammar Gaddafis residens i Tripoli er bombet sønder og sammen. Angrepet rammet diktatorens kommandosentral, ifølge en kilde i de internasjonale styrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyske myndigheter opplyser at det er en administrasjonsbygning som ble truffet. En kilde fra et av de allierte landene beskriver bygningen som et hovedkvarter og sier Gaddafis kommandoevne nå er «ødelagt».

Bygget ligger inne på området som omslutter Gaddafis residens, om lag 50 meter fra teltet hvor den eksentriske diktatoren pleier å ta imot gjester.

Busset inn media

Libyske tjenestemenn sørget selv for at vestlige journalister i Tripoli fikk se det ødelagte bygget. Pressefolkene ble kjørt til Gaddafis residens i buss.

– Dette var et barbarisk bombeangrep som kunne ha rammet hundrevis av sivile som er samlet i residensen til Muammar Gaddafi, rundt 400 meter unna bygningen som ble truffet, sa den libyske talsmannen Moussa Ibrahim.

Se bildene fra hovedkarteret her

Ifølge forsvaret i USA står verken Gaddafi selv eller residensen hans på listen over de alliertes angrepsmål.

Ibrahim mener bombeangrepet søndag kveld viser at USA ikke holder ord, men opplyser samtidig at ingen personer kom til skade da bygningen ble lagt i grus.

Tilhengere av diktatoren er plassert i området ved residensen som menneskelige skjold, for å hindre bombeangrep.

Da journalistene ble busset inn, ropte Gaddafi-tilhengerne «slakt Barack Obama» og andre slagord mot vestlige land.

– Ny våpenhvile brutt

Den libyske regjeringen erklærte våpenhvile for andre gang søndag. Men også denne gangen fortsatte regjeringsstyrkene å krige, ifølge Obamas sikkerhetsrådgiver Tom Donilon.

Også de allierte styrkene fortsatte sine operasjoner, og en ny bølge med bombeangrep rammet libyske mål natt til mandag.

Italienske kampfly var på vingene, og både britiske og amerikanske marinefartøyer skjøt krysserraketter mot mål på land.

I ørkenen utenfor den opprørskontrollerte byen Benghazi lå rester av stridsvogner og personellkjøretøyer. De ble truffet i et tidligere angrep som kostet minst 14 soldater livet.

– Sivile drept

Ifølge det libyske regimet er minst 64 personer, deriblant flere sivile, blitt drept i bombeangrepene så langt. Den arabiske liga og myndighetene i Russland mener også at sivile har mistet livet, mens amerikanske militære sier de ikke har informasjon som tyder på at disse opplysningene stemmer.

Statlig libysk TV viser bilder av folk som skal være såret i angrepene, og vestlige journalister fikk søndag være til stede i begravelsen til flere sivilpersoner som angivelig er blitt drept.

I Benghazi kunne innbyggerne høre sporadiske eksplosjoner og intense skuddvekslinger sent søndag kveld.

Samtidig skal det ha vært harde kamper i Misrata, den siste byen hvor opprørerne ikke er nedkjempet i den vestlige delen av landet.

– Stridsvognene er i sentrum av byen. Det er så mange drepte og sårede at vi ikke kan telle dem, fortalte en talsmann for opprørerne til nyhetsbyrået Reuters.

Personvernpolicy