Faremo: – Gaddafi ser ut til å være stanset i øst

Forsvarsminister Grete Faremo mener at Gaddafi trolig nå forstår at verdenssamfunnet mener alvor. Foto: Virginia Mayo (AP Photo)
Forsvarsminister Grete Faremo mener at Gaddafi trolig nå forstår at verdenssamfunnet mener alvor. Foto: Virginia Mayo (AP Photo)

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier Muammar Gaddafis fremrykking ser ut til å være stanset i øst etter koalisjonens angrep det første døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter nær ett og et halvt døgn med angrep fra franske, britiske, amerikanske og canadiske fly og marinefartøy, kan det se ut som framrykkingen er stanset i øst, sier Faremo til NTB søndag kveld.

– Rapportene fra det som er oppnådd så langt, viser at Gaddafi trolig nå forstår at verdenssamfunnet mener alvor. Samtidig er det litt tidlig å trekke for mange konklusjoner på bakgrunn av det som så langt har skjedd, understreker hun.

Uklar kommando

De første norske F-16-flyene drar mandag sørover for å være klare til å bidra til å håndheve FN-resolusjonen. Det er imidlertid full forvirring rundt hvilken kommando de og de andre landenes styrker vil bli underlagt. USA har hatt kommandoen det første døgnet, og det har vært diskutert om NATO skal ta over, men ifølge Forsvaret er de siste signalene at det trolig ikke blir en NATO-ledet operasjon.

– Dette jobbes det nå hardt med, og vi må finne disse løsningene raskt. Mitt utgangspunkt er at vi har en historisk resolusjon med en bred oppslutning. Vi har vært åpen både for NATO og andre løsninger, men vi ser også at vi må finne en form på dette som sikrer den brede oppslutningen, sier Faremo.

Den pågående militæroperasjonen ble søndag sterkt kritisert av Den arabiske liga, som uttalte det ikke var slike angrep de sa seg villige til å delta i. Faremo sier hun ikke frykter at de arabiske landene nå vil trekke seg fra koalisjonen.

– Jeg legger til grunn at de har sluttet seg til resolusjonen. Vi ser også at det nå kommer arabiske land til, sier hun.

Hun legger til at det er helt avgjørende at operasjonen er forankret regionalt og i den arabiske verden.

Vanskelig operasjon

Faremo understreker at koalisjonsstyrken står overfor en utfordrende situasjon i Libya.

– Vi ser at Gaddafi og hans støttespillere er villige til å bruke sin egen befolkning som levende skjold, noe som gjør operasjonen svært vanskelig, sier hun.

– Derfor er det viktig at vi får gode engasjementsregler som sikrer at vi på vanlig vis har kontroll med norsk militærmakt, og som sikrer at tiltakene bidrar til beskyttelse av sivile i Libya, som er mandatet i FN-resolusjonen, sier Faremo.

Det norske bidraget er i første omgang ment å vare i tre måneder, men Faremo sier at vi må være forberedt på at det kan ta lengre tid. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy