Erklærer suksess i angrep på Libya

Flere vestlige land deltar i alliansen som angriper Muammar Gaddafis styrker i Libya. Også Qatar vil stille med fly, men den arabiske liga mener operasjonen som nå er begynt ikke er det de ønsket da de ba om en flyforbudssone. Foto: Reuters/Scanpix
Flere vestlige land deltar i alliansen som angriper Muammar Gaddafis styrker i Libya. Også Qatar vil stille med fly, men den arabiske liga mener operasjonen som nå er begynt ikke er det de ønsket da de ba om en flyforbudssone. Foto: Reuters/Scanpix

Vestlige militærmakter mener de første angrepene på Libya har vært vellykket. Men ingen vet hvor lang tid militæroperasjonen vil vare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindre enn 24 timer etter at en internasjonal allianse angrep Libya, ble den arabiske støtten til aksjonen trukket i tvil. Araberne har aldri bedt om flyangrep som kan ramme sivile libyere, sa sjefen for Den arabiske liga Amr Moussa.

Qatar er så langt det eneste landet som har lovet å bidra militært. Vestlige land har sett det som viktig å ha støtte fra andre arabiske land for en militærintervensjon mot Muammar Gaddafi og hans styrker.

Minst 64 personer har hittil mistet livet i angrepene fra vestlige styrker, melder TV-kanalen Al Arabiya, som siterer libyske helsemyndigheter.

Allierte styrker, ledet an av Frankrike, USA og Storbritannia, startet luftangrepene lørdag. Amerikanske fly bombet søndag en flyplass, mens Frankrike og Storbritannia har angrepet Libyas luftforsvar.

De første flyene i den norske F-16-skvadronen drar mandag og kan delta i militæraksjonen kort tid etter.

Stanset offensiv

Luftforsvaret til Gaddafi vil være ødelagt innen få dager, tror Ståle Ulriksen i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Veldig snart vil Gaddafi ikke lenger være i stand til å forflytte styrkene sine. Det han har av stridsvogner og større pansrede kjøretøy vil bli ødelagt med en gang det beveger seg ut i åpent lende, sier Ulriksen til NTB.

Utbrente militærkjøretøyer lå søndag strødd i hopetall langs den strategiske veien mellom byene Ajdabiyah og Benghazi øst i Libya, etter de franske angrepene lørdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge USAs forsvarssjef er de libyske regjeringsstyrkenes offensiv mot Benghazi, der opprørerne har sitt hovedsete, blitt stanset.

Bykriger

Men Gaddafi står fortsatt sterkt i mange byer vest i Libya. Søndag rykket regjeringsstyrker inn med stridsvogner i sentrum av den opprørskontrollerte byen Misrata nær Tripoli.

Det vil være vanskelig for vestlige styrker å angripe Gaddafi-lojale soldater inne i byer, mener Ulriksen.

– I bykrig blir vestens teknologiske overlegenhet redusert ganske kraftig. Gaddafi har soldater inne i byene, og det er klart de er villige til å slåss. Det som kan bli problemet er ukontrollert kriging inne i byene, hvor grupper slåss mot hverandre, og det kan bli stygt.

Forberedt på langvarig krig

Libyas leder Muammar Gaddafi sier at han er sikker på å vinne over de allierte styrkene.

– Vi har ingen planer om å forlate landet vårt, og vi skal befri det. Vi lover dere en langvarig krig uten begrensninger. Dere er ikke forberedt på en langvarig krig i Libya. Vi er forberedt, sa Gaddafi til libysk fjernsyn.

Libyske myndigheter startet søndag å dele ut våpen til over én million mennesker, ifølge det statlige libyske nyhetsbyrået Jana. Mange libyere har også samlet seg som menneskelige skjold rundt mulige mål for utenlandske angrep.

USAs forsvarssjef Mike Mullen ville søndag ikke anslå hvor lang tid militæroperasjonen i Libya vil ta.

Ulriksen er usikker på hva som skal til før militærintervensjonen kan avsluttes.

– Målet er å beskytte sivile. Det betyr at hvis man anser Gaddafi som en trussel mot sivile, må han fjernes, sier Ulriksen

Forsvaret opplyser at oppdraget til de norske styrkene kan strekke seg over mer enn tre måneder, melder NRK.

– Vellykket flyforbud

USAs forsvarssjef sier innføringen av flyforbudssonen som FNs sikkerhetsråd vedtok tidligere i uken, fungerer etter hensikten og at handlingsrommet til Muammar Gaddafis styrker er begrenset.

Forsvarssjefen legger til at han ikke har fått meldinger om at sivile er blitt drept i de vestlige styrkenes flyangrep.

Både Den arabiske liga, Kina og Russland gikk søndag hardt ut mot luftangrepene, og ber om at de stanses.

– Vi ber landene som er involvert, om å stanse tilfeldig bruk av makt, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet søndag.

I alt 19 amerikanske fly, inkludert bombefly av typen B-2, deltok i flyangrepene mot Libya tidlig søndag, opplyser USAs Afrika-kommando, som holder til i Tyskland. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy