Norsk statsborger pågrepet i Libya

En norsk statsborger av palestinsk opprinnelse er pågrepet av libyske myndigheter i Tripoli. Mannen jobber for TV-kanalen Al Jazeera.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kameramannen Ammar al-Hamdan (33) er blant fire Al Jazeera-medarbeidere som er arrestert av libyske sikkerhetsstyrker, melder TV-kanalen. Familien hans har ifølge Utenriksdepartementet (UD) samtykket i at navnet offentliggjøres.

UD opplyser til NTB at kameramannens familie i Norge varslet om pågripelsen allerede 10. mars. Den norske statsborgerens pårørende ber om ro og har bedt UD om å formidle at de ber libyske myndigheter om at de løslater reporterne umiddelbart.

– De er journalister som har vært i Libya for å videreføre nyheter til verden. Vi ber om at de får lov til å ringe hjem til familiene og fortelle at de lever, sier Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Zawiyah

Den 33 år gamle kameramannen er av palestinsk opprinnelse, men er norsk statsborger. Han skal ha blitt pågrepet 7. mars mens han var på oppdrag i byen Zawiyah vest for Tripoli sammen med minst to kolleger fra Al Jazeera. De har siden sittet i fangenskap i hovedstaden Tripoli. Det er uklart hvilken sikkerhetsstyrke som pågrep dem.

Flere dager med harde kamper i Zawiyah endte 10. mars med at Gaddafis styrker gjenvant kontrollen over byen, som ble erobret av opposisjonelle 27. februar. Utenlandske journalister ble siden nektet adgang til byen.

– Familien er selvfølgelig veldig bekymret for sikkerheten hans, sier Andersen.

Han vil ikke si noe om hvilken rolle UD spiller, eller hvilke grep de gjør for å håndtere situasjonen.

– Vi tar saken på alvor og vil gjøre det vi kan. Vi oppfordrer libyske myndigheter til å frigi reporterne så snart som mulig, og vi holder Libya ansvarlig for sikkerheten deres, sier Andersen, som forsikrer at UD står på for å løse situasjonen.

UD har hatt tett kontakt med Hamdans arbeidsgiver Al Jazeera.

Lovet løslatelse

I en uttalelse lørdag opplyser Al Jazeera at de pågrepne er en tunisier, en mauritanier, en nordmann og en brite. De hadde rapportert fra Libya i flere dager da de ble pågrepet.

– Libyske myndigheter vil bli holdt ansvarlig for teamet som holdes i Tripoli, heter det i uttalelsen.

Libyske myndigheter har bekreftet overfor TV-kanalen at journalistene er arrestert, og hevder alle er i god behold. Det har ikke vært mulig for Al Jazeera å komme i direkte kontakt med noen av de ansatte for å få bekreftet at de er i god behold.

Torsdag 17. mars skal libyske myndigheter ha lovet å løslate reporterne i løpet av 48 timer. Det skjedde ikke. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy