Støre: – Norge er ikke i krig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at Norge er i krig til tross for at norske luftfartsstyrker settes inn i aksjonen mot gaddafis styrker i Libya. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at Norge er i krig til tross for at norske luftfartsstyrker settes inn i aksjonen mot gaddafis styrker i Libya. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)

Norske styrker vil gå inn i en krevende virkelighet i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken, sier Jonas Gahr Støre. Men Norge er ikke i krig, mener utenriksministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge ønsker å være i front for å gjennomføre resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd politisk, humanitært og også militært. Målet er å bidra til beskyttelse av sivile, sa Støre til NRK lørdag kveld.

Les også: Venter på marsjordre fra Regjeringen

Utenriksministeren sier norske soldater etter planen ikke skal gå inn i operasjoner på bakken. Han understreker at en bred koalisjon av land er sammen om operasjonen, og mener norske styrker står overfor en krevende jobb.

Les også: Amerikanske krysserraketter mot Libya

– Norge er ikke krig. De vil gå inn i en virkelighet som er veldig krevende i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken mellom libyere. Det er ikke enkelt. Det er mange spørsmål som reiser seg. Krevende valg ligger foran oss, men alternativet om ikke å gjøre noe er enda dårligere. Derfor ønsker Norge å være med å ta sin del av ansvaret, sier Støre.

Les også: Franske fly angrep i Libya

Han forteller at selv om NATO-land vil spille en ledende rolle i operasjonen, deler forsvarsalliansen ansvaret med en rekke andre land.

– Jeg tror av mange årsaker at NATO er assosiert med å være Vestens organisasjon, og at den alene skulle ha ansvaret her ville sende gale signaler og heller ikke reflektere det som er virkeligheten, nemlig om at dette er kommet i gang fordi den Arabiske Liga har pushet på, sier Jonas Gahr Støre. (©NTB)

Les også: Stoltenberg: – Tiden er inne for militæraksjon

Les flere nyheter her

Personvernpolicy