Amerikanske krysserraketter mot Libya

Amerikanske krysserraketter mot Libya
Amerikanske krysserraketter mot Libya

Amerikanske marinefartøy har skutt 110 krysserraketter mot 20 mål i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tjenestemann i USAs forsvarsdepartement sier den internasjonale koalisjonen vil ramme det libyske luftforsvaret, særlig rundt hovedstaden Tripoli og byen Misrata like ved.

Pentagon bekrefter lørdag kveld at amerikanske og britiske marinefartøy har avfyrt 110 raketter mot 20 mål i Libya lørdag kveld.

– Dette er bare første fase i det som vil bli militæroperasjon i flere faser, sier viseadmiral William Gortney, sjef for USAs militære fellesstab i Pentagon.

Operasjonen har fått navnet «Odyssey Dawn» («Daggry-odysseen») og skal i første omgang ha rammet mål rundt hovedstaden Tripoli og byen Misrata like ved.

Tidligere lørdag kveld gikk franske fly til angrep mot flere av Gaddafis stridsvogner på bakken i et område utenfor Benghazi.

Det er USAs Afrika-kommando som foreløpig har kommandoen over de internasjonale styrkene som angriper Libya, ifølge tjenestemannen. Han sier koalisjonen har rundt 25 skip og ubåter i Middelhavet, og noen av dem befinner seg nær den libyske kysten.

Koalisjonen består av USA, Frankrike, Storbritannia og Italia. Flere land vil slutte seg til senere.

Det er tidligere meldt at tre amerikanske ubåter og to marinefartøy skal delta i operasjonen. Men tjenestemannen sier landet også vil stille med fly og soldater. USA har også fem overvåkingsfly i området, ifølge Pentagon.

President Barack Obama sa i en tale fra Brasil lørdag kveld at USA i denne omgang ikke har intensjoner om å sette inn amerikanske bakkestyrker i forbindelse med aksjonen.

USA er også i stand til å gjennomføre elektroniske angrep

Målet er å stanse Gaddafis angrep på libyere og minske hans mulighet til å motsette seg flyforbudssonen.

Militæroperasjonene er rettet mot et større område rundt Benghazi, øst i landet.

Tidligere bekreftet den franske presidenten Nicolas Sarkozy at et fransk fly klokken 17.45 utførte det første angrepet i Libya etter at en internasjonal militæroperasjonen ble igangsatt.

Flere stridsvogner og pansrede kjøretøy ble ødelagt under angrepet, opplyser en tjenestemann i det franske forsvarsdepartementet. Ifølge Al Jazeera skjedde angrepet sørvest for byen Benghazi.

20 fly er satt inn i operasjonen. Et fransk hangarskip vil også bli sendt til Libya, opplyser forsvarsdepartementet.

Storbritannias statsminister David Cameron opplyste i tillegg lørdag kveld at britiske kampfly også er i aksjon i Libya.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy