– Norge sender jagerfly om kort tid

Norge er beredt til å sende seks F-16-fly til en militæraksjon i Libya, sier statsminister Jens Stoltenberg. Her hilser han på Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris i dag. (Foto: Scanpix)
Norge er beredt til å sende seks F-16-fly til en militæraksjon i Libya, sier statsminister Jens Stoltenberg. Her hilser han på Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris i dag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et personell på omlag 100 norske personer vil bidra i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
F-16

F-16 er et kompakt multi-rolle kampfly. Flyene fløy sin jomfrutur for Luftforsvaret i Norge i 1980.

Motorer: 1 stk Pratt and Whitney F100-220E
Lengde: 15,10 m
Høyde: 5,10 m
Vingespenn: 10 m
Maksfart: 2400 km/t/Mach 2,05
Rekkevidde: Over 3000 km
Bevæpning: En M-61A1 20 mm kanon
Opp til 6 luft-til-luft missiler
Konvensjonelle luft-til-luft og luft-til-bakke våpen (AIM 9 L «Sidewinder», AIM 120 «AMRAAM», Penguin Mk 3, GBU-12, Mark 82).

Norge har i dag 57 F-16, som har deltatt i flere internasjonale operasjoner. Sist var i Afghanistan i 2006.

(Kilde: Forsvaret)

Stoltenberg kom lørdag til Paris for å delta på hastetoppmøtet Frankrikes president Niclas Sarkozy har innkalt til for å diskutere en militæraksjon i Libya.

Klare med seks fly

– Norge skal ta sitt ansvar. Vi ønsker å bidra til at resolusjonen kan gjennomføres, og er klare til å sende seks F-16-fly med de nødvendige støttefunksjoner, sier statsministeren.

Ifølge NTB sier regjeringskilder at flyene vil bli sendt om veldig kort tid. Statsministerens kontor har i dag sendt ut en pressemelding som bekrefter opplysningene.

- Med nødvendige støttefunksjoner vil et slikt bidrag utgjøre omlag 100 personell. Styrkebidraget kan være klart i løpet av 5-10 dager. Det er ennå ikke besluttet hvor de norske flyene skal stasjoneres, står det videre i pressemeldingen.

– Det gjør vi for å bidra til å sikre sivilbefolkningen i Libya mot de brutale overgrepene regimet under Gaddafi er i ferd med å gjennomføre, sier Stoltenberg videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er klare til å bidra militært om det kommer en forespørsel, men først må kommandostrukturer klargjøres, understreker Stoltenberg.

– En grunn til at Norge er tidlig ute med å varsle bidrag er et at det haster, men vi er opptatt av at norske styrker deltar når det er klare regler. Det skal vi diskutere i dag, sier statsministeren som også viser til at norske F16-styrker er internasjonalt anerkjent.

Stoltenberg sier at det ennå ikke er besluttet hvor i Libya flyene skal stasjoneres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vurderer også andre bidrag, sier Stoltenberg.

På spørsmål fra Dagbladet.no om Norge er i krig svarer statsminister Stoltenberg følgende:

- Hvis det iverksettes militære angrep mot mål i Libya i henhold til FN-resolusjonen, da er vi formelt i en mellomstatlig konflikt, og det kalles i dagligtalen krig, sier han til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Frykter katastrofe

Frykter alvorlige overgrep

Stoltenberg mener det mest alvorlige med situasjonen er at man må regne med at Gaddafi kan komme til å begå enda mer alvorlige overgrep dersom han blir sittende.

– Han har lovet hevn og ingen nåde overfor menneskene som har motsatt seg hans regime, sier Stoltenberg.

Informasjonssjef i Luftforsvaret, Eystein Kvarving, sier at man er gang med å planlegge operasjonen.

- Vi har vært i utlandet med norske kampfly flere ganger tidligere, det er jobben vår. Flere av pilotene som er klare har vært med tidligere. Vi føler at vi er godt forberedt, sier Kvarving til VG Nett.

I tillegg til fly utelukker ikke Stoltenberg at det også kan bli aktuelt å sende annet personell til Libya.

- Vi vil også kunne bidra med humanitær bistand. Der har vi bidratt mye tidligere, og har stor erfaring, sier han til VG Nett.

I dag har det vært en voldsom utvikling i krisen i Libya og i byen Banghazi. Blant annet har et jagerfly blitt skutt ned.

Se video av flystyrten her

Les flere nyheter her