Libyske opprørere frykter katastrofe i Benghazi

Det vil skje en katastrofe i Benghazi om ikke verdenssamfunnet handler raskt for å beskytte sivile i Libya mot Muammar Gaddafis styrker, sier en opprørsleder. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Det vil skje en katastrofe i Benghazi om ikke verdenssamfunnet handler raskt for å beskytte sivile i Libya mot Muammar Gaddafis styrker, sier en opprørsleder. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Det vil skje en katastrofe i Benghazi om ikke verdenssamfunnet handler raskt for å beskytte sivile i Libya mot Muammar Gaddafis styrker, sier en opprørsleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Akkurat nå er det et bombeangrep på gang mot alle deler av Benghazi, med artilleri og raketter, sier Mustafa Abdul Jalil, som leder opprørsrådet i landet.

De libyske opprørernes nasjonalråd har sitt hovedsete i Benghazi.

– I dag kommer det til å skje en katastrofe i Benghazi dersom verdenssamfunnet ikke setter resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd ut i livet. Vi ber verdenssamfunnet og hele den frie verden om å forhindre dette tyranniet i å utrydde sivile, fortsatte Jalil i et intervju med Al Jazeera lørdag.

Les også: Gaddafi: - Dere vil angre på en militærintervensjon

Flykter østover

Flere tusen mennesker flykter fra kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker i den østlibyske byen. Mange av byens innbyggere er på vei østover, og trafikken står nærmest stille på en hovedvei ut av byen, ifølge en AFP-korrespondent.

I tillegg til flere bombeangrep, skal styrker lojale mot Muammar Gaddafi også ha tatt seg inn i byen.

– Må vi vente helt til Gaddafi har drept oss alle før verdenssamfunnet gjør noe? Vi er veldig skuffet, sier Adel Mansoura, som til daglig er flygeleder, til Reuters.

– Da vi hørte om FN-resolusjonen ble vi svært glade og trodde vi hadde fått vår frihet. Men nå er vi overlatt til drapsmennene, sier Mansoura mens han fyller bensin på bilen for å flykte ut av byen med sin familie.

Fly skutt ned

I Benghazi styrtet et jagerfly lørdag morgen, og senere samme dag erkjente opprørere at flyet var deres og at det ble skutt ned av Gaddafis styrker.

Flyet ble hørt over byen i flere minutter før det plutselig kom flammer fra enden av flyet. Reportere fra nyhetsbyråene AFP og Reuters så flyet styrte i et boligområde sør for byen lørdag morgen.

– Jeg så flyet sirkle rundt, komme ut av skyene, fly mot det som tilsynelatende var et mål, før det ble truffet og gikk ned i flammer mens en svær sky av svart røyk steg opp, sier Reuters-korrespondent Angus MacSwan.

Hvordan det gikk med piloten, var ikke umiddelbart kjent.

– Etter hva jeg har hørt, skal piloten være død, men jeg kan ikke bekrefte det, sier en ikke navngitt opprørstalsmann til AFP.

Byen Zintan vest i landet er også blitt bombardert av Gaddafis styrker, opplyser en opprørstalsmann til TV-kanalen Al Arabiya.

Les også: - Jagerfly skutt ned over Benghazi

Erklærte våpenhvile

Talsmenn for Gaddafi fortsatte lørdag å benekte at noe angrep var på gang.

– Som vi har sagt, så overholder vi våpenhvilen og ønsker at internasjonale observatører skal komme hit, sa talsmann Mussa Ibrahim lørdag morgen.

Libyske myndigheter erklærte fredag våpenhvile i kjølvannet av en resolusjon som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd dagen i forveien. Resolusjonen åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold og at det innføres en flyforbudssone over Libya.

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim har hevdet at opprørsstyrker i de østlige delene av landet gjennomførte et angrep trass i myndighetenes våpenhvileerklæring.

Regjeringsstyrkene ville ikke svare på angrepet, for de ønsket ikke å bryte våpenhvilen, hevdet Kaim videre. Libyske opprørere omtalte på sin side våpenhvilen som en «bløff». (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy