- Gaddafis styrker rykker fram mot Benghazi

En av opprørssoldatene i Libya. Foto: Scanpix
En av opprørssoldatene i Libya. Foto: Scanpix

Men regjeringsstyrkene har ingen planer om å innta opprørsbevegelsens hovedsete, ifølge utenriksministeren i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Al Jazeeras korrespondent i Benghazi var det harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørshæren i byene al-Magroun og Slouq som ligger kun fem mil fra Benghazi, hovedsete for opprørsbevegelsen.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP opplyser at det litt senere kunne høres en kraftig eksplosjon etterfulgt av antiluftskyts inne fra Benghazi.

Libyas viseutenriksminister sier regjeringsstyrkene ikke har planer om å innta Benghazi, opprørsbevegelsens hovedsete.

- Ikke brudd på våpenhvilen

I en TV-sendt tale fredag kveld sa viseutenriksminister Khaled Kaaim at det at regjeringsstyrker nå står utenfor Benghazi «ikke er et brudd på våpenhvilen». Han understreket at styrkene vil holde seg til våpenhvilen og ikke rykke inn i byen.

Kaaim ba samtidig Kina, Malta, Tyrkia og Tyskland om å sende observatører til Libya for å overvåke at våpenhvilen overholdes.

Tidligere fredag kveld meldte TV-stasjonen Al Jazeera at regjeringsstyrkene rykket fram mot Benghazi, til tross for våpenhvilen.

Vil ikke invadere Libya

I en tale fredag forlanger USAs president Barack Obama at Libyas leder Gaddafi legger ned våpnene med umiddelbar virkning.

Obama advarer om at dersom Gaddafis regime får fortsette å angripe sitt eget folk så kan dette føre til en destabilisering i hele regionen.

Om Gaddafi ikke innfører våpenhvile, vil han måtte ta konsekvensene, uttalte Obama, ifølge Al Jazeera.

- Det betyr at alle angrep mot sivile må stoppe og Gaddafi må hindre troppene sine i å angripe Benghazi, trekke de ut av Ajdabiya, Misurata og Az Zawiyah og sørge for tilgang til vann og elektrisitet i alle områdene, sier Obama.

Ifølge CNN sier presidenten imidlertid at det er uaktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Libya. Han sier også at de ikke vil bruke unødvendig makt av hensynet til de sivile i landet.

Presidentens uttalelse kommer flere timer etter at Libyas utenriksminister erklærte våpenhvile, men rapporter fra Libya tyder på at kampene fortsetter.

Les også: - Gaddafi bomber barn og ambulanser

Torsdag kveld vedtok FN en resolusjon som innfører en forbudssone mot fly i luftrommet over Libya og som lar land som Frankrike og Storbritannia sende fly dit for å beskytte sivile mot luftangrep.

- Resolusjonen vil bli håndhevet gjennom militærhandlinger, lovet Obama.

Les også: Verdens ledere samles til Lybia-møte

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy