Landbruksforhandlinger:

Kan slappe av for WTO

Lars Peder Brekk er skadet, men ser ikke ut til å ha noe å frykte fra WTO under Senterparti-landsmøtet som pågår. Foto: Thomas Vermes
Lars Peder Brekk er skadet, men ser ikke ut til å ha noe å frykte fra WTO under Senterparti-landsmøtet som pågår. Foto: Thomas Vermes

Landbruks- og matminister Brekk med skadet ben dirigerer norske WTO-tropper fra Sp-landsmøtet i Stjørdal. Alt står stille i Genève.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Mens landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sitter med skadet bein på Sp-landsmøtet i Stjørdal, får ABC Nyheter rapporter fra WTOs landbruksforhandlinger i Genéve:

Etter nye ti dagers forsøk på å få medlemslandene til å komme med nye tilbud, oppsummerte forhandlingslederen fredag ettermiddag at det ikke kom fram noen som helst ny bevegelse.

Forhandlingsleder David Walker hadde håpet å få nye tilbud i forhold til et forslag til en avtale om kutt i tollvern og statsstøtte til landbruk som WTO-landene har halt og dratt i helt siden 2008.

Timeplanen sprenges igjen

En ny WTO-avtale ville betydd et kraftig skudd for baugen for næringa senterpartisten Lars Peder Brekk er satt til å styre med. Landbruk er ett av mange næringsveier som vil få sine rammevilkår kraftig påvirket med en avtale.

Og norske bønder vil være blant de aller største taperne. Det er godt kjent fra utkastet til avtale at tollvernet og statsstøtten landbruket er avhengige av i Norge, må barberes alvorlig.

20. november i fjor besluttet forhandlingskomitéen i WTO at den store forhandlingsrunden som ble påbegynt i Qatars hovedstad Doha i 2001, skal komme i mål i løpet av 2011.

For å få til det, må de enkelte delavtalene komme i mål i 1. kvartal av året.

Det brenner det et blått lys for nå.

Norge og EU side om side

Forhandlingene om landbruk har foregått i en utvalgt gruppe av 38 av WTOs medlemsland. Det vil si, en av deltakerne i gruppa er EU. Et annet land som sitter rundt forhandlingsbordet i Genéve, er Norge.

I disse WTO-dragkampene representeres 27 europeiske land av én stemme, EU-byråkratiet i Kommisjonen, mens Norge altså har sin egen røst.

Trått på andre områder

For Norge er spørsmålet bare hvor mye man skal tape på en landbruksavtale. Så er målet med WTO-forhandlingene at alle land skal få et balansert resultat, altså at tap på noen områder skal veies opp og vel så det av gevinster på andre.

En rapport ABC Nyheter har fått fra forhandlingene om industri- og fiskevarer, i WTO kalt NAMA (markedsadgang for ikke-landbruksvarer), viser at ting går like trått der.

Her ble blant annet et ønske fra Norge og andre land om regler for standardisering effektivt stoppet av USA.

Etter intense NAMA-forhandlinger fra 14. til 17. mars oppsummerte forhandlingslederen lakonisk at han bare så én løsning for ukene som kommer. Og det er å intensivere anstrengelsene.

Artikkelen er oppdatert med NAMA-forhandlingene.

Personvernpolicy