Innfører unntakstilstand i Jemen

Innfører unntakstilstand i Jemen
Innfører unntakstilstand i Jemen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten i Jemen innfører unntakstilstand etter at over 40 mennesker ble drept i ny uro fredag. Også i andre araberstater er situasjonen spent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig oppildnet av nyheten om at FN har åpnet for bruk av militærmakt mot Libyas diktator Muammar Gaddafi, fattet demonstrantene i Jemens hovedstad Sana nytt mot etter fredagsbønnen.

Kravet om president Ali Abdullah Salehs avgang ble møtt med våpenmakt fra sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlig milits.

Ifølge myndighetene i landet ble 25 mennesker drept, mens sykehuskilder melder om 42 drepte.

I tillegg ble minst 300 mennesker såret. Tilstanden til flere av de sårede skal være kritisk at dødstallet vil trolig stige, opplyser helsepersonell og øyenvitner.

Sammenstøt i Bahrain

Også i Bahrain blusset protestene mot kong Hamad Bin Isa al-Khalifa opp igjen etter fredagsbønnen.

Landets sjiamuslimske majoritet krever mer makt og innflytelse og vil ha slutt på at kongen, som er sunnimuslim, utpeker statsminister og medlemmene av overhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag rev myndighetene monumentet på Perleplassen i hovedstaden Manama, som har vært selve symbolet på opprøret.

Tidligere i uka ble flere ledende opposisjonsledere arrestert i Bahrain, der regimet har fått militærstøtte fra Saudi-Arabia for å slå ned protestene.

– Vi ofrer vårt blod og våre sjeler for Bahrain, ropte de flere tusen demonstrantene som strømmet ut i gatene i byen Diraz fredag.

Også i Irak samlet mer enn 20.000 mennesker seg i gatene for å støtte det sjiamuslimske opprøret i Bahrain.

I forkjøpet

Saudi-Arabias kong Abdullah forsøkte fredag å komme eventuelle protester og sosial uro i forkjøpet, blant annet ved å love arbeidsledighetstrygd til dem som står uten jobb og bonuser til statsansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen lovet også milliardoverføringer til bygging av 500.000 nye boliger, samt 60.000 nye arbeidsplasser innen sikkerhetsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overføringene til det såkalte moralpolitiet, som slår hardt ned på det som stemples som uislamsk oppførsel i kongedømmet, skal også økes.

Egypt-avstemning

I Syria ble det meldt om sammenstøt mellom regimekritikere og opprørspoliti i byen Deraa. Som i mange andre land i regionen, ble det ropt på demokrati og mindre korrupsjon.

Også i Algerie fortsetter det å ulme, og fredag var det nye tilløp til demonstasjoner. Det samme var tilfelle i Egypt. Der har lørdagens folkeavstemning om grunnlovsendringer, som skulle være landets første steg i retning av demokrati, i stedet blitt en ny kime til konflikt.Opposisjonen er dypt splittet i synet på grunnlovsendringene. De som gikk i spissen for å styrte president Hosni Mubarak, vil stemme nei, mens Mubarak-tilhengere og Det muslimske brorskap vil stemme for.