- Nasjonalstaten ordner opp!

Ny Sp-kronprins: Liker nasjonalstaten, men ikke staten og dets «ansiktsløse byråkrati». Foto: Thomas Vermes
Ny Sp-kronprins: Liker nasjonalstaten, men ikke staten og dets «ansiktsløse byråkrati». Foto: Thomas Vermes

- Uroen i verden viser det er nasjonalstaten som må ordne opp. Det sier Ola Borten Moe på Sp-landsmøtet samme dag FN skal ordne opp i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJØRDAL (ABC NYHETER): - Nasjonalstaten er rammen for det meste vi har kjært. Mange har forsøkt å avskrive den. Men de har mislyktes.

Det sa den nybakte olje- og energiminister Ola Borten Moe i det som må betraktes som sin kroningstale som påtroppende nestleder under Senterpartiets landsmøte i dag.

- Gjennom uroen i verden nå blir det stadig tydeligere for flere at det er nasjonalstaten som er framtida, fordi det er nasjonalstaten som ordner opp, sa Borten Moe fra talerstolen.

FN og Libya, da?

Mens han talte, har diktatoren Muammar Gaddafi i nasjonalstaten Libya fått en melding fra det internasjonale samfunnet som kan bli avgjørende.

- Hvordan kan du si at det er nasjonalstaten som ordner opp, nettopp å som FNs sikkerhetsråd ser ut til å gjøre det i Libya?

- Et sterkt FN er viktig. Men i den grad Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner, så er det statene som må ordne opp, sier Borten Moe til ABC Nyheter.

Les også: Presses om kraftlureri.

- Livsfarlig

- I forlengelse av det som nå skjer, mener jeg det vil være livsfarlig å tro at nasjonalstatenes tid er forbi. Vi må erkjenne at den er rammen for mange generasjoner framover.

- Perspektivet de siste 20 åra har vært påstander om at nasjonalstatens tid er ute, at EU og regioner vil ta over, fortsetter statsråden og slår fast:

- Det er stikk motsatt. Det er flere nasjonalstater nå enn for 20 år siden.

- Ikke overnasjonale løsninger

- Overnasjonale løsninger har feilet. Hvem var det som løste finanskrisen? Ikke EU. Det var Tyskland, fortsetter han.

Bondebevegelse for demokrati

Borten Moe dro historien om det norske demokratiet helt tilbake til 1800-tallet og påberopte seg bondebevegelsen som en drivkraft.

- Den demokratiske bondebevegelsen har endret Norge til det bedre mang en gang. Et folkestyre bygd nedenfra, sa Borten Moe og dro historien fram til 1935:

- Da inngikk vi kriseforlik med Arbeiderpartiet og sikret stabilitet og sosial likestilling, sa Sp-politikeren, men unngikk klokelig å dra historien noen år lenger da betydelige deler av samme bevegelse støttet nazismen.

Les også: Ga selvros mens bøndene faller fra.

Mot verdens 3. største parti?

Derimot minnet Ola Borten Moe om Senterpartiets fokus på åpenhet som del av demokratiet.

- Vi var det første norske partiet som åpnet våre landsmøter for pressen, i 1961. Det finske senterpartiet åpner sine landsmøter for alle lokallag og har 3000 til stede. De regner seg nå som verdens tredje største parti, smilte Borten Moe.

Og akkurat dette kommer det forslag om også hos Senterpartiet som avhiolder landsmøte i dag og i morgen:

- Vi må og tenke nytt rundt vårt eget demokrati. Det ligger forslag på dette landsmøtet som gjør at lokallagene kan møte på neste landsmøtet i 2013. Kanskje kan vi som finnene ha som nytt punkt på dagsorden: Valg av statsminister!

Tvisyn på staten

Selv om Borten Moe hyller nasjonalstaten, gjør han ikke det samme med staten.

- Vårt svar er å myndiggjøre enkeltmennesket og lokalsamfunn. Staten skal ikke stikke fingeren borti ting de ikke har noe med, enten det dreier seg om bygging av bad eller skogsbilveier, sa statsrådsen som samtidig angrep det han kalte det «ansiktsløse byråkratiet».

Personvernpolicy