Slik kan en militær operasjon mot Gaddafi bli

Frankrike er et av landene som forbereder et militært angrep på Libya, for å stoppe landets leder Muammar Gaddafi. Foto: Scanpix/ABC Nyheter (montasje)
Frankrike er et av landene som forbereder et militært angrep på Libya, for å stoppe landets leder Muammar Gaddafi. Foto: Scanpix/ABC Nyheter (montasje)

FNs sikkerhetsråd har åpnet for å bruke «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen i Libya mot Muammar Gaddafis styrker. En militær operasjon kan være nært forestående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har ingen planer om umiddelbar oppfølging av Sikkerhetsrådets vedtak, ble det sagt fredag.

Frankrike og Storbritannia kan derimot komme til å handle raskt, muligens med støtte fra ett eller flere araberland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannia skal i de kommende timer sende kampfly til luftbaser hvor de kan settes inn mot Libya, sier statsminister David Cameron:

– Storbritannia skal benytte seg av kampflyene tornado og typhoon, drivstoffylling i lufta og overvåkingsfly.

NATOs råd var fredag kalt sammen til hastemøte i Brussel. Medlemslandenes ambassadører ved alliansens politiske hovedkvarter skulle drøfte hvordan Sikkerhetsrådets vedtak om innføring av en flyforbudssone over Libya kan gjennomføres.

Les også: Norge sier ja til å delta i Libya-aksjon

Bidrag

Ifølge diplomatiske kilder i Paris er det ikke utelukket at USA vil slutte seg til en militær aksjon, selv om de offisielle uttalelsene fra Washington har vært forsiktige.

Amerikanerne kan komme til å gi andre bidrag enn kampstyrker.

For eksempel vil det ifølge Reuters være aktuelt å sette inn amerikansk kapasitet på området som kalles «heavy lift». Dette vil gjelde forflytning av tungt utstyr med skip eller transportfly fra Europa til Midtøsten og/eller Nord-Afrika.

Det kan heller ikke utelukkes at amerikanske kampfly før eller senere blitt satt inn for å håndheve en flyforbudssone. Her kan det bli aktuelt å bruke flytyper som F-15, F-16 og det avanserte F-22, et såkalt Stealth-fly, som er svært vanskelig å oppdage på radar.

Se video: - I kveld ofrer vi livet for Libya

Tvil

Men fagfolk mener det er tvilsomt om en flyforbudssone vil få avgjørende betydning for en eventuell bakkekrig.

De tviler spesielt på om håndhevelse av en slik sone vil være nok til å gi sivilbefolkningen effektiv beskyttelse mot overgrep.

Det vil også være en svært utfordrende oppgave å håndheve flyforbud over hele Libya. Landet har et flateinnhold som er rundt 35 ganger større enn Bosnia, Balkan-landet der NATO opprettet en flyforbudssone tidlig på 1990-tallet.

Ifølge Reuters' kilder er det derfor mulig at deltakerne i en operasjon i Libya vil begrense seg til å forsøke å håndheve flyforbud over og omkring byen Benghazi nord i landet.

Benghazi regnes som de libyske opprørernes høyborg.

Les også: Varsler angrep om noen timer

Fly

Gaddafis styrker har i motsetning til NATO ikke tilgang til den nyeste og mest avanserte militære teknologien. Ifølge USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper disponerer regimet i Tripoli over rundt 80 operative fly.

Det libyske luftvernet består av rundt 31 anlegg for utskytning av større bakke-til-luft-raketter og et stort antall bærbare raketter til bruk mot fly. På bakken disponerer Gaddafi blant annet stridsvogner og tungt artilleri.

Den libyske hæren skal bestå av rundt 25.000 yrkessoldater og omtrent like mange vernepliktige.

Libyas marine består av fregatter, korvetter og mindre patruljebåter, mens det regnes som tvilsomt om landets seks sovjetiskbygde ubåter fortsatt er i operativ stand.

Les flere nyheter her

(©NTB)

Personvernpolicy