Sp-landsmøte:

Ga selvros mens bøndene faller fra

Sang millom bakkar og berg: Liv Signe Navarsete. Det går opp og ned i landbruket også. Foto: Thomas Vermes
Sang millom bakkar og berg: Liv Signe Navarsete. Det går opp og ned i landbruket også. Foto: Thomas Vermes

- Senterpartiets grunnfjell er et land med mange matprodusenter sa Liv Signe Navarsete til Sp-landsmøtet - etter et år da 877 bønder har gitt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stjørdal (ABC Nyheter): - Senterpartiet er tufta på et grunnfjell der mange produserer det vi ikke kan leve uten, det daglige brød.

Det sa partileder Liv Signe Navarsete da hun i formiddag åpnet Senterpartiets landsmøte. Dermed gikk hun rett inn i det som er en hovedsak - men også et smertens barn for Sp, landbrukspolitikken.

For samme dag hun fornøyd oppsummerte partiets rolle i regjeringen, offentliggjorde avisa Nationen at det på ett år har blitt 877 færre bønder her i landet. Fra februar i fjor til februar i år har tallet på bruk gått ned til 44.580.

Følg Sp-landsmøtet på nett her.

Marit Arnstad mot marked

Samtidig bekreftet hun Senterpartiets motstand mot foretaksmodellen i sykehusvesenet og varslet at partiets ringrev, forhenværende olje- og energiminister Marit Arnstad, skal lede en arbeidsgruppe nedsatt av sentralstyret, for å finne nye modeller.

Navarsete sa seg svært fornøyd med at FNs sikkerhetsråd vedtok å gripe inn mot Gaddafis overgrep mot egen befolkning. Men halvannen uke etter at den afghanske presidenten Hamid Karzai ba de vestlige styrkene avslutte krigføringen i sitt land, nevnte hun ikke Afghanistan med ett ord.

Den stillheten er Troms-representant og sentralstyremedlem Nils Aarsæther svært misnøyd med.

Les: - Grusomt avslørende av Støre.

Litt uti generaldebatten utløste imidlertid Oslo-leder Lars Gjemble applaus for en hylles til de norske soldatenes innsats i Afghanistan.

Borten Moe misnøyd

Om landbrukspolitikken slår påtroppende 1. nestleder Ola Borten Moe overfor ABC Nyheter fast at han er fornøyd med regjeringens landbrukspolitikk, men at den ikke har vært nok.

- Trengs det forbedringer i bøndenes rammevilkår?

- Vi trenger mer investeringer. For å nå målet, trengs det bedre inntektsmuligheter. Det må vi sikre både over statsbudsjettet og gjennom prisene i markedet, sier Borten Moe.

Les også: Presses om kraftlureri.

Intern uenighet

Men veien til målet er kronglete for partiet som har påtatt seg å være best på bøndenes velferd. For uenighetene er store om strategien.

Ola Borten Moe er først og fremst opptatt av å øke investeringene i landbruksbedriftene. Andre, som den kjente stortingspolitikeren Per Olaf Lundteigen fra Buskerud, mener storstilte investeringer fører til overproduksjon.

Hans fylkesparti fremmer forslag til landsmøtet om at det ikke er investeringer, men god driftsøkonomi regjeringen må sikre.

- Andre sier bedringen må skje i driftinntektene, Borten Moe?

- Det henger i hop. Når den generelle lønnsomheta er god, kommer investeringer av seg sjøl. Den debatten kommer. Resolusjonskomiteen jeg leder på landsmøtet her, vil komme med et forslag, svarer han.

Landsmøtevedtaket kommer kort før regjeringen i vår skal legge fram en stortingsmelding om ny landbrukspolitikk. Det er første gang på ti år.

Advarte mot Jern-Erna

Fra talerstolen sa Liv Signe Navarsete seg godt fornøyd med regjeringssamarbeidet.

- I fem år satt vi i opposisjon uten innvirkning. Nå er vi i regjering på sjette året. Vi har fått til mye. Men – en regjering som er fornøyd med sine resultater, er en avgått regjering, sier hun.

- Vi har sett at Jern-Erna har skifta navn til Myk-Erna. Hun har skifta navn – men jeg sier dere: Hun har ikke skifta ham. Høyrepolitikken vil slå hardt, særlig i samarbeid med Fremskrittspartiet.

- Monument over ja-siden

- Fremdeles står EØS-avtalen som et monument over ja-sidens stahet. Senterpartiet fikk rett i at EØS-avtalen ville bli en husmannskontrakt for Norge, sa hun.

- Når Høyre, som de selvoppnevnte forsvarerne av individets frihet, åpner for datalagring og overvåking som hører hjemme i autoritære regimer - hvordan ville høyresida forsvare norske interesser i postdirektivet?

Artikkelen er oppdatert.

Personvernpolicy