Sp-landsmøte:

Presses om kraftlureri

Ola Borten Moe: Vil han vente - og vanne ut smakraftresolusjon? Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
Ola Borten Moe: Vil han vente - og vanne ut smakraftresolusjon? Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

Utbyggere av småkraftverk fikk løfte om subsidieordninger hvis de bygde etter 1. januar 2004. Det vil regjeringen snyte mange av dem for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er grønne elsertifikater:
  • Et elsertifikatmarked er et støttesystem for å fremme fornybar elproduksjon, som f.eks. ny elproduksjon fra vind, bio, bølger og vannkraft.
  • En elsertifikatordning pålegger den enkelte forbruker å kjøpe en viss andel av kraft som har slike elsertifikat.
  • Forbruker må betale for dette elsertifikatet i tillegg til strømprisen.
  • Et krav om elsertifikater vil kunne øke energiutgiftene for hver enkelt forbruker.
  • Hvor mye ekstra forbrukeren må betale vil avhenge av hvor mye ny produksjon som kan realiseres og kostnadene med å bygge ut den nye produksjonen.
  • Produsentene av ny produksjon får elsertifikater etter hvor mye de produserer av ny elproduksjon som oppfyller kravene for å få elsertifikater.
  • Produsentene får dermed en inntekt fra elsertifikatsalg i tillegg til inntekt fra strømsalg.
  • Ordningen er innrettet slik at de billigste prosjektene blir bygd ut først.
Kilde: Olje- og energidepartementet.

STJØRDAL (ABC Nyheter): Senterpartiets landsmøte som åpnet i dag, og ikke minst påtroppende nestleder og nylig utnevnt olje- og energiminister Ola Borten Moe, får en guffen sak på bordet:

Brutte løfter om subsidieordningen for utslippsfri kraft, såkalt grønne sertifikater. Mens ordningen ble utarbeidet, fikk utbyggere av småkraftverk et klart løfte av politikerne:

Alle som bygger ut småkraft fra 1. januar 2004 av, vil bli delaktig i de grønne sertifikatene og dermed få en høyere pris for krafta.

Sp-statsråd brøt løftet

Senterpartiet har vært blant dem som lovet dette – og så brøt løftet idet daværende Sp-statsråd Terje Riis-Johansen i fjor omsider fikk på plass et felles grønt sertifikatmarked med Sverige.

Les også: Langt svangerskap for Maud og Terje

For da ble ikke ordningen gitt tilbakevirkende kraft for alle som hadde investert siden 2004. Ifølge Riis-Johansen ville kraftverk mellom 1 og 10MW bare få del i ordningen hvis de var bygd etter september 2007. Dermed hadde et tresifret antall bønder og andre lokale fosseeiere investert på sviktende grunnlag.

Buskerud-press i Stjørdal

Til landsmøtet foreslår Buskerud Senterparti å gjøre opp uretten. I et forslag til resolusjon vil de ha Senterpartiet med på å gjøre sertifikatordningen gjeldende for alle småkraftverk tilbake til 1.1.2004.

Og mannen som er utpekt til å redigere innkomne forslag er Riis-Johansens etterfølger – Senterpartiets ferske olje- og energiminister Ola Borten Moe. På landsmøtet vil han også bli valgt til partiets nye 1. nestleder.

Vil vente til onsdag

- Går du inn for å oppfylle løftet om at småkraftverk bygd etter 1. januar 2004 skal få delta i det grønne sertifikatmarkedet, Borten Moe?

- Jeg skal åpne landsmøtet til Småkraftforeninga på onsdag her i Stjørdal. Da skal jeg svare, sa han til ABC Nyheter i forkant av landsmøtet.

Dermed blir det spennende å se om han vil la partilandsmøtet i uvisse om saka ved å gå inn for å vanne ut resolusjonsteksten fra Buskerud – eller tone flagg i løpet av helga likevel..

I mellomtida minner Buskerud Sp om at lovnadene ble bekreftet av daværende statssekretær i Olje- og energidepartementet i 2008, Guri Størvold.

Personvernpolicy