Sier ja til å delta i Libya-aksjon

Norge kommer til å delta i en eventuell internasjonal militæraksjon mot Muammar Gaddafi i Libya, opplyser forsvarsminister Grete Faremo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det som skjer i Libya og situasjonen de sivile utsettes for, er helt tragisk. Da er det naturlig at vi nå sammen med våre allierte vurderer eventuelle militære bidrag, sier Grete Faremo (Ap) til NTB.

FNs sikkerhetsråd vedtok sent torsdag kveld en resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya. Militære angrep mot Libya kan være i gang i løpet av «få timer», varslet franske myndigheter fredag morgen.

– Haster

Faremo kan imidlertid ikke si hvor raskt eventuelle norske kampfly, transportfly eller andre bidrag kan være på plass, men sier at det vil kunne skje raskt.

– Tida og rask framdrift er helt sentralt, sier Faremo.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa like før vedtaket i Sikkerhetsrådet at resolusjonen var historisk.

– Resolusjonen gjør det Norge har vært opptatt av, nemlig å sikre at bruk av makt er forankret i FN og har en klar kobling til Den arabiske liga og på den måten Libyas naboland, sier Støre til NTB.

NATOs råd kom fredag formiddag sammen for å drøfte alliansens rolle i de militære operasjonene.

Jublet

I opprørsbastionen Benghazi øst i Libya flommet tusenvis av mennesker ut i gatene da FN-resolusjonen ble vedtatt. De jublet, gråt, omfavnet hverandre og veivet med flagg for å feire.

Fra moskeer i byen lød ropet «Allahu akbar!» (Gud er størst), og samtidig gjallet det fra skuddsalver som ble skutt opp i lufta.

I forkant av vedtaket i Sikkerhetsrådet sa Muammar Gaddafi selv at hans styrker om kort tid ville ta seg inn i Benghazi, som er Libyas nest største by med 670.000 innbyggere.

– Vi vil komme, gate for gate, hus for hus, rom for rom. Vi kommer i natt. Vi vil finne dere om dere så gjemmer dere i skapet, sa han.

Se video: - I kveld ofrer vi livet for Libya

Vil bruke makten

Ifølge utenriksminister Støre er beskyttelse av sivile libyere det overordnede målet.

– Verden må kunne bruke makt i tilfeller hvor det skjer ekstreme ting. Det er enda tid for Gaddafi å snu, men jeg tror at med dette opplegget så vil medlemsstater med kapasitet ganske snarlig bruke den makten, sier han til NRK.

Utenriksministeren tror også arabiske land vil delta. Han påpeker at Norge har en lang tradisjon for å følge opp vedtak i Sikkerhetsrådet.

– Vi får nå sammen med våre allierte vurdere hvordan vi også kan bidra til gjennomføringen av denne resolusjonen, som omfatter en god del mer enn maktbruk, sier han.

EU stiller seg bak

EU er beredt til å håndheve Sikkerhetsrådets resolusjon om Libya, heter det i en uttalelse fra EUs president Herman Van Rompuy og EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Også fra Frankrike og Qatar kom det fredag morgen meldinger om at de vil bidra i militære operasjoner i Libya.

Det vil imidlertid ikke Tyskland.

Det vil være en «betydelig risiko» knyttet til militæraksjoner i Libya, ifølge landets utenriksminister Guido Westerwelle.

Heller ikke Russland eller Polen ønsker å spille en militær rolle i Libya. Men Polen utelukker ikke at landet kan bidra med humanitær støtte, sier forsvarsminister Bongdan Klich

Tyrkia, det eneste muslimske landet i NATO, er imot internasjonal militær innblanding. Tyrkia ber i stedet om en umiddelbar våpenhvile.

Danmark sender seks F-16 jagerfly samt et militært transportfly til Libya, opplyser forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Franske myndigheter har sagt at de vil angripe Libya om noen «få timer».

Les også: Varsler angrep om noen timer

Se video: Vesten vil bli overrasket

Fire muligheter

På hvilken måte Norge vil kunne komme til å bidra i konflikten er imidlertid ikke avklart. I realiteten har det norske Forsvaret fire muligheter til å delta i den internasjonale militæraksjonen.

Norge kan sende F-16-fly som både kan brukes til bombetokt, avskjæring av Gaddafis fly og med disse fartøyene er det også mulig å delta i luftkamper.

Norge kan også sende noen av Forsvarets DA-20 Falcon Jet-fly, som kan benyttes i elektronisk krigføring. Disse fartøyene kan blant annet lamme radar- og sambandsutstyr på bakken. Hercules transportfly kan også settes inn.

Disse brukes imidlertid til å frakte nødvendig utstyr for å bidra til humanitære operasjoner i landet.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy