Månen blir enorm på lørdag

SE OPP 19. MARS: Helgenatten blir ekstra romantisk. Foto: Colourbox
SE OPP 19. MARS: Helgenatten blir ekstra romantisk. Foto: Colourbox

Ikke vært større på 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag har du sjansen til å se den største månen på 20 år. Da er nemlig månen uvanlig nærme jorden. Om du syntes fullmånene i januar og februar var flotte, så vil månen virke enda større denne gangen.

Les også: Påvirket av månens posisjon?

– Fullmånen 19. mars blir den største på mange år og vi må vente til 14. november 2016 for å få en fullmåne som er hårfint større, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til storm.no.

Kommende lørdag vil vår følgesvenn i rommet være 356.577 kilometer unna jordkloden, ifølge forskning.no. Det høres kanskje langt nok ut, men det er 10.000 kilometer nærmere enn den var for to måneder siden, og 50.000 kilometer nærmere enn når den er lengst unna oss.

Springflo på kysten

Dette får også konsekvenser for tidevannet. Den store tidevannskraften vil føre til stor springflo med større forskjell på flo og fjøre enn vanlig. På norskekysten fra Stavanger og nordover kommer største springflo vanligvis 1-2 døgn etter fullmåne.

Den uvanlige store månen får dommedagsprofeter til å frykte kaos på jorden. Ifølge konspirasjonsteoretikerne har man tidligere fått en rekke naturkatastrofer, som vulkanutbrudd og jordskjelv, etter at månen har passert nær planeten vår.

-Ingen dommedag

Ola Karlsson, astronom ved Universitet i Uppsala i Sverige, mener derimot at vi ikke har noe å bekymre oss for.

- Tidevannet styres jo av månen. Om vi skulle merke noe er det i så fall et litt kraftigere tidevann, sier han til Dagens Nyheter.

Det er heller ingen grunn til å frykte at månen vil kollidere med Jorden, til tross for sin nære avstand. Månen vil altså ikke vokse seg større, men bare komme nærmere Jorden.

Den uvanlige kombinasjonen av at månen er så nær jorda, samt at det er fullmåne, gjør at den kommer til å bli et yndet fotoobjekt. Er det klarvær der du bor, og det er det store muligheter for i hele østlandsområdet, bør du løfte blikket mot himmelen og nyte synet. Send gjerne ditt bilde til ABC Nyheter.

Les mer om månen her eller her.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy