Dette gjør gravide deprimerte

Gode parforhold beskytter kvinnen under graviditeten, mens dårlige parforhold kan gjøre henne deprimert. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Gode parforhold beskytter kvinnen under graviditeten, mens dårlige parforhold kan gjøre henne deprimert. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Misnøye med parforholdet er den absolutt viktigste risikofaktoren for angst eller depresjon under graviditeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny studie av Folkehelseinstituttet, som er publisert i tidsskriftet BMC Public Health.

– Blant alle de 37 faktorene vi undersøkte, utgjorde mistilfredshet med parforholdet den viktigste risikoen for å bli engstelig eller deprimert under graviditeten, sier spesialist i klinisk psykologi, Gun-Mette B. Røsand, til Folkehelseinstituttets egne nettsider.

Studien er basert på informasjon fra 50.000 gravide kvinner som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen. Det er første gang at så mange riskofaktorer er undersøkt på et slikt stort utvalg, ifølge forskerne.

Gode parforhold beskytter

Jobbstress, mistrivsel på jobb, fysisk sykdom eller alkoholproblemer hos mor er andre faktorer som øker risikoen for å bli deprimert under graviditeten, viser studien.

Samtidig viser studien at gode parforhold, hvor den gravide er tilfreds, fungerer som en «buffer» mot belastninger som somatisk sykdom, lav inntekt og vanskelige arbeidsforhold.

– Det betyr at kvinner som har et godt parforhold vil være i stand til å takle mer belastning på andre områder uten å bli engstelige og deprimerte, sammenlignet med kvinner som er misfornøyde med parforholdet, sier Røsand.

Påvirker barnet

Hun mener at kunnskaper om parforholdet betydning for den gravides psykiske helse i større grad bør benyttes i helsearbeidet rettet mot par som venter barn.

– Tidligere forskning har vist at mors psykiske helse under svangerskapet er viktig også for barnets fysiske og psykiske helse og utvikling, sier Røsand, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy