Malta skal holde folkeavstemning om skilsmisse

Malta skal holde folkeavstemning om innføring av en skilsmisselov. Velgerne på øya i Middelhavet må 28. mai si sin mening om hvorvidt landet som det siste i Europa skal oppheve forbudet mot skilsmisser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Valletta vedtok denne uken å be velgerne si ja eller nei til et forslag om adgang til skilsmisse etter fire års separasjon. Folkeavstemningen skal være rådgivende, og et ja betyr ikke nødvendigvis at loven blir endret.

I dag er Malta og Filippinene de eneste av verdens land som ikke har noen ordning for oppløsning av ekteskap. Rundt 98 prosent av Maltas vel 412.000 innbyggere er katolikker, og den katolske kirken har gått hardt ut mot forslaget om å tillate skilsmisser.

Opposisjonsleder Joseph Muscat fra arbeiderpartiet Labour mener at malteserne i denne saken ikke bør lytte til kirken.

– Adgang til skilsmisse er et spørsmål som må behandles med fornuft og ikke ut fra religiøse dogmer, sier han.

Forslaget om å legge spørsmålet ut til folkeavstemning, ble lagt fram av Labour. Det ble vedtatt med 36 mot 33 stemmer, etter at to representanter fra det regjerende Nasjonalistpartiet hadde hoppet av og stemt med opposisjonen.

Personvernpolicy