To savnet og 43 skadd ved Fukushima-anlegget

To mennesker er savnet og 43 andre er skadd under arbeidet med å få kontroll over det ulykkesrammede Fukushima-atomkraftverket i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere meldte TV2 at fem arbeidere ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan var omkommet. Men dette er ikke bekreftet av internasjonale medier eller japanske myndigheter.

Se også: Slik skjer en nedsmelting

20 av de skadde har fått stråledoser, en av dem en høy stråledose, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Et ukjent antall brannmenn er også til observasjon etter å ha blitt utsatt for stråling under arbeidet med å slukke brannene og få kontroll over situasjonen.

15 ansatte og redningsmannskaper er i tillegg skadd i eksplosjonene som har rystet de tre reaktorene ved Fukushima Daiichi-anlegget siden fredag. To er savnet etter eksplosjonene.

Vannkanoner

Redningsmannskapene trakk seg torsdag tilbake fra ulykkesanlegget da det ble satt inn vannkanoner i et forsøk på å fylle opp kjølevannsbassenget og hindre en nedsmelting av reaktorkjernen.

Militære helikoptre har alt sluppet om lag 30 tonn med vann over kraftverket, men dette har samtidig økt faren for fordampning og radioaktive utslipp via damp.

Håper på strøm

Kraftselskapet TEPCO, som driver atomkraftverket, arbeider samtidig på spreng for å gjenopprette strømforbindelsen i håp om å få kjølesystemet ved reaktorene i gang igjen.

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo håper det japanske atomsikkerhetsdirektoratet at strømmen vil være tilbake igjen i løpet av torsdagen.

Frivillige

Samtidig med meldingene om stråleskadde redningsmannskaper, har flere frivillige meldt seg til å delta i arbeidet ved atomkraftverket.

TEPCO har bedt om 20 frivillige til det farlige arbeidet og flere ansatte både i TEPCO og andre industriselskaper har ifølge nyhetsbyrået Jiji meldt seg.

En av de frivillige skal være en 59 år gammel mann med rundt 40 års erfaring fra arbeid ved flere atomkraftverk. Han regner med å gå av med pensjon om et halvt år, men vil likevel gi sitt bidrag til kampen for å unngå atomkatastrofe i Fukushima.

Les alt om krisen i Japan her


Personvernpolicy