Ny drapsrekord

I fjor ble 2.777 sivile afghanere drept som følge av konflikten. Det er ikke de internasjonale styrkene som står bak de fleste, men når det skjer utløser det gatedemonstrasjoner som her. Arkivfoto: Scanpix
I fjor ble 2.777 sivile afghanere drept som følge av konflikten. Det er ikke de internasjonale styrkene som står bak de fleste, men når det skjer utløser det gatedemonstrasjoner som her. Arkivfoto: Scanpix

I fjor døde 2.777 sivile afghanere som følge av konflikten i landet. Det er det blodigste enkeltåret siden ISAF-styrkene rykket inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med feiringen av afghansk nyttår, er det ventet at landets president Karzai snart vil fortelle hvor nasjonale styrker vil overta sikkerhetsansvaret. Det skjer samtidig som FN kan notere seg det største antall sivile drepte i konflikten siden de internasjonale ISAF-styrkene kom til Afghanistan.

I den siste årsrapporten fra FN kommer det frem at det i 2010 ble drept 2.777 sivile afghanere i konflikten. Det er femten prosent flere enn året før. De tre siste årene har 7.307 sivile blitt drept.

Og tar en med antall sårede kan FNs lokale organisasjon UNAMA dokumentere at 7.120 sivile ble fysisk rammet av konflikten i fjor.

ISAF skyld i 12 prosent

UNAMA sier at Taliban og andre regjeringsmotstandere står for 76 prosent av de drepte og sårede, mens regjeringslojale styrker (deriblant norske soldater og andre i ISAF) får skylden for 12 prosent. De øvrige har man ikke kunnet plassere ansvaret for, heter det i en fersk FN-rapport.

Les også: - Flere barn drept i luftangrep

I sin tale til FNs sikkerhetsråd i forrige uke trakk generalsekretær Ban Ki-moon frem to forhold som var vesentlige for å forbedre situasjonen i landet. Det ene var å få avklart landets politiske situasjon i kjølvannet av fjorårets omstridte valg.

Striden om lovligheten av det nye parlamentet er ennå ikke avsluttet, og FN-toppen frykter fremtidig politisk kaos.

UNAMA-sjef Staffan de Mistura har lagt frem tapstall for sivile i Afghanistan. De har aldri vært verre enn i 2010. Foto: ScanpixUNAMA-sjef Staffan de Mistura har lagt frem tapstall for sivile i Afghanistan. De har aldri vært verre enn i 2010. Foto: Scanpix

Det andre området han trakk frem var den økonomiske usikkerheten etter at Kabul bank gikk konkurs.

I rapporten som ble lagt frem for FN-landene, påpeker UNAMA også noen vesentlige sosiale indikatorer. Afghanistan er blant annet det landet i verden hvor det er farligst å bli mor; i hele én av 11 fødsler omkommer kvinnen.

Synkede opiumsproduksjon

I tillegg til krigen har Afghanistan også fått et internt flyktningeproblem. De siste ni årene har 5,5 millioner afghanere returnert, noe som utgjør 20 prosent av hele befolkningen. Ifølge FN er det et intrengende behov for humanitær hjelp til nesten en tredjedel av disse.

Les også: - Norge ville holde dødstall hemmelige

For den vestlige verden utgjør Afghanistan også et narkotikaproblem. Internt skal nå prisen på opium ha økt med 164 prosent siste år for den enkelte bonden, men dette skal - ifølge FN-rapporten - ha ført til at de kriminelle narkotikabandene har fått halvert sin fortjeneste.

Man regner noe overraskende med at opiumsdyrkingen i enkelte områder vil synke til tross for økte priser, noe som begrunnes i blant annet sviktende nedbørsmengde.

I tillegg er det slik at landets fengsler er overbefolkede. Offisielle tall viser at nesten 19.000 befinner seg bak murene, mens bygningene er bygd for å huse «kun» 10.000.

Det er særlig de sørlige og sørvestre områdene av landet som lider av stor usikkerhet. Men likevel finnes det lyspunkter.

FN mener å registrere en hvis endring i synet på utdanning av jenter, også blant regjeringsmotstanderne. Hele 300 av 670 tidligere stengte skoler skal nå være gjenåpnet i de uroligste områdene.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy