– Ekstremt høyt strålingsnivå

Det er høyt strålingsnivå rundt reaktorstedet, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: Scanpix
Det er høyt strålingsnivå rundt reaktorstedet, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: Scanpix

Strålingen er ekstremt høy ved reaktorstedet til det ulykkesrammede atomkraftverket i Japan, ifølge USA atomsikkerhetsmyndighet NRC. En radioaktiv røyksky er dannet, ifølge franske atomsikkerhetsmyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke noe vann igjen der de brukte brennstoffstavene i Fukushima atomkraftverks reaktor nummer 4 oppbevares, hevder sjefen for den amerikanske NRC.

– Vi tror det er høyt strålingsnivå rundt reaktorstedet, sa Gregory Jaczko, sjef for NRC (Nuclear Regulatory Commission) til energi og handelskomiteen i Representantenes hus i Washington onsdag.

Les også: Tusenvis flykter i privatfly

Dødelig

– Det vil være svært vanskelig for krisearbeidere å komme nær reaktoren. Strålingsdosene de ville få, vil potensielt være dødelige på svært kort tid, tilføyde han.

Han bemerket at NRC hadde svært begrensede opplysninger om hva som foregår i Japan og sa han ikke ønsket å spekulere.

Les også: Nordmenn kjøper piller mot stråling

Radioaktiv sky

Det er dannet en radioaktiv røyksky som sannsynligvis kommer til å utvide seg noe de kommende dagene, hevder Jacques Repussard, sjef for det franske Instituttet for radiologisk beskyttelse og atomsikkerhet (IRSN).

Ifølge ham vil røykskyen ikke være noen fare for Tokyo, men den vil kunne utvide seg til et område 60 kilometer fra atomkraftverket Fukushima.

– Skyens utstrekning er relativt konsentrert til en sone på noen titalls kilometer rundt ulykkesstedet, avhengig av vindbevegelsene som generelt blåser ut over Stillehavet, sa Repussard.

Les alt om katastrofen i Japan her

50-60 kilometer

– De kommende dagene kan røykskyen muligens nå en utstrekning på flere hundre kilometer, men våre beregninger viser at eksponering, for eksempel i Tokyo, ikke på noen måte vil ha innvirkning på helsen, tilføyde han da han forklarte seg til en fransk parlamentskomité.

Han oppga ingen måleverdier for strålingen, men sa at det vil kunne oppstå «en sterkt forurenset sone» med en radius på 50-60 kilometer i røykskyen rundt ulykkesstedet.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy