Vil inn i NHO:

Tine-topper skaper bølger blant bønder

På årsmøte de vil ut av: Tine-sjef Hanne Refsholt og Tine-styreleder Trond Reierstad vil bytte landbrukets egen organisasjon med NHO. Foto: Thomas Vermes
På årsmøte de vil ut av: Tine-sjef Hanne Refsholt og Tine-styreleder Trond Reierstad vil bytte landbrukets egen organisasjon med NHO. Foto: Thomas Vermes

Bøndenes organisasjoner rystes av Tine-ledelsens planer om å gå inn i NHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik organiserer landbruket seg:

Landbrukets Arbeidsgiverforening, LA: Serviceorganisasjon for landbruksbedrifter som sørger for deres arbeidsgiverfunksjoner. Ved utgangen av 2010 hadde LA 550 medlemsbedrifter med i alt 12.203 ansatte.

Blant medlemmene er Tine, Felleskjøpene, Hoff, Norsvin, som er bondeeide samvirkebedrifter. Andre deler av landbrukssamvirket, som Nortura, er medlemmer av NHO.

Norsk Landbruk er en paraplyorganisasjon for de bondeeide samvirkeselskapenes næringspolitiske interesser. Her er medlemmer av både LA og NHO med.

Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO: Den største arbeidsgiverorganisasjonen i Norge, som også er en næringspolitisk aktør. Blant NHOs viktige strategier er norsk medlemskap i EU og ønsket om liberalisering av verdenshandelelen gjennom en pågående forhandlingsrunde i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Også det siste frykter norske bønder.

Årsmøtet onsdag i en av landbrukets mindre kjente organisasjoner avdekket store rystelser internt blant bøndene.

Det var i Landbrukets Arbeidsgiverforning, LA, det hele blusset opp som følge av at Tine-ledelsen nå ønsker medlemskap i NHO framfor LA.

Det utløser bruduljer at Tine, det største bondeeide selskapet, ønsker å gå inn i NHO. Mange bønder ser NHO som en av de største motstanderne av ordninger norsk landbruk er avhengig av.

- Urovekkende politisk retning

Bonde Arild N. Ødegaard, som har representert Felleskjøpet Agri i styret til LA, framholder at et slikt skritt blir vel så alvorlig for landbruksselskapenes industripolitiske paraplyorganisasjon Norsk Landbrukssamvirke.

- Tine er ikke fornøyd med den industripolitiske arenaen Norsk Landbrukssamvirke er, og vil melde seg inn i NHO som har motsatt syn av oss på alle de viktigste rammevilkårene for landbruket, sa Ødegaard og lister opp:

- EU-spørsmålet, WTO, støtte over statsbudsjett og tollvernet på grensa.

Vi vil forlenge og forsterke forsvarslinjen til norsk melkeproduksjon og meierivirksomhet.

Tine-leder Trond Reierstad om NHO.

- For meg som bonde, medeier i Tine, Felleskjøp-medeier og LA-medeier, er jeg sterkt urolig. Dette er spørsmål om politisk retning.

Mens LA tar seg av arbeidsgiverfunksjonene, er Norsk Landbrukssamvirke lobbyorganisasjonen for landbruksindustriens politiske rammevilkår.

Avdekket av ABC Nyheter

Det var ABC Nyheter som 9. februar avslørte at Tine-ledelsen i all hemmelighet startet en ny, intern debatt om å bli medlemmer i NHO framfor LA.

Les: Bondetopper vil til NHO.

Siden da har toppledelsen i Tine fått med seg et rådsmøte på å starte en prosess. Grunnplanet i Tine, de såkalte produsentlagene, får besøk fra ledelsen på årsmøtene sine i disse dager.

Vil ikke: - La meg slippe å sponse NHOs næringspolitikk, ber Steinar Dvergsdal. Foto: Thomas VermesVil ikke: - La meg slippe å sponse NHOs næringspolitikk, ber Steinar Dvergsdal. Foto: Thomas Vermes

I avisa Nationen har medlemmene klaget over at det mer dreier seg om informasjon enn en høring av deres synspunkter.

- Som melkebonde reagerer jeg når Tines styreleder sier dere har en god prosess. Denne saka står ikke på sakslista ett eneste sted, hevdet også en av talerne på LA-årsmøtet.

- Vi må styrke alliansene

Som svar på kritikken ville Tines styreleder Trond Reierstad ha seg frabedt at et årsmøte i LA skulle blande seg inn i Tines strategiske veivalg. Han var på møtet sammen med konsernsjef Hanne Refsholt, og forklarte begrunnelsen for deres trekk.

- Ett utgangspunkt er at NHO har varslet oppsigelse av en samarbeidsavtale med Tine, som utløper i 2012, fortalte han og fortsatte:

- Konkurransekraft i verdikjeden er vår hovedutfordring. Ett av svara vi ga i vår nye strategi styret vedtok i desember, var å lete etter alliansepartnere som kan hjelpe oss til å øke konkurransekrafta, sa Reierstad.

Han og ledelsen ønsker seg dermed inn i en av NHOs 21 bransjeforeninger, nemlig NHO Mat og Bio. Der er allerede den bondeeide kjøttgiganten Nortura godt plassert, og sitter med styrelederen Egil Olsvik.

- Heller ikke Mat og Bio er for EU, og det har de fått aksept for i NHO-systemet. Vi vil forlenge og forsterke forsvarslinjen til norsk melkeproduksjon og meierivirksomhet, framholder Tine-lederen.

Ser sykdomstegn

- Dette er en mye større sak enn LA. Det er et sykdomstegn når alle sier at Norsk Landbrukssamvirke ikke har gjort god nok jobb, men ingen har gjort noe med det!

Det var budskapet av Felleskjøpet Agris mann Gustav Grøholt, som overtar som styreleder i LA.

- Det er å tro på julenissen å tro at Tine vil trappe opp arbeidet i Norsk Landbrukssamvirke slik det trengs, samtidig med at en går inn i NHO, framholder styreleder Steinar Dvergsdal i Felleskjøpet Agri, en av LAs største medlemsbedrifter.

- Problemet for Norsk Landbrukssamvirke har vært at Nortura ville være med i NHO. Norturas konserndirektør Egil Olsvik sa på en samarbeidskonferanse i fjor at vi har altfor mange organisasjoner. En av de han satte kryss over, var norsk Landbrukssamvirke, sa Dvergsdal på LA-årsmøtet.

- La meg slippe

- Hadde det ikke vært for Felleskjøpet og Tine, ville det vært lite igjen av Norsk Landbrukssamvirke, sa Dvergsdal.

- Dersom ikke Tine snur i døra, skal melkebøndene sponse NHO med 6,7 millioner kroner. Halvparten går til NHOs sentrale næringsarbeid.

- La meg og andre bønder slippe å være med å sponse NHO med millionsummer! appellerer Steinar Dvergsdal.

Personvernpolicy