Overlevende i Japan leter etter sine savnede

Et hus driver i vannmassene øst for Sendai. Ødeleggelsene er store mange steder nordøst i Japan. Foto: REUTERS/SCANPIX
Et hus driver i vannmassene øst for Sendai. Ødeleggelsene er store mange steder nordøst i Japan. Foto: REUTERS/SCANPIX

I to smertefulle dager lette Tomeko Sato etter datteren. Nå leter hun og datteren etter ti savnede slektninger i ødelandet som en gang var deres hjem i fiskebyen Minamisanriku.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg får ikke kontakt med dem, jeg er veldig bekymret, sier 54 år gamle Sato, som er blant de tusenvis som mistet huset sitt.

Omkring halvparten av befolkningen på 17.000 i Minamisanriku har vært savnet siden den enorme veggen av vann smadret kystbyen fredag. Bølgene utslettet nærmest alt på sin over 1 kilometer lange ferd innover landet.

Antall bekreftede omkomne etter jordskjelvet og tsunamien steg onsdag til 3.676 mennesker fordelt på tolv regioner, ifølge japansk politi. Ytterligere 7.558 personer i seks regioner har status som savnet, melder Kyodo.

Les alt om katastrofen her

Vil finne overlevende

Fortsatt er rundt 8.000 personer ennå ikke gjort rede for, forteller sjef Takashi Takashita for byens brann- og redningstjeneste til AFP. Han nekter å gi opp håpet om å finne overlevende.

– Muligheten for å finne folk i live er veldig liten, men vi vil forsøke å finne de savnede, ikke bare lik, sier Takashita, som bruker en golfkølle til å rote gjennom en haug av trerester, fiskenetting og klær.

I det vidstrakte ødelandet bak ham kan man skimte flere hundre lignende hauger. Redningsmannskaper finkjemmer omhyggelig det gjørmete landskapet, men området er så enormt og arbeidet så utfordrende at Takashita tror mannskapene vil måtte lete etter døde i opptil en uke.

Så langt har 1.000 lik blitt funnet.

Mens eiendelene til flere tusen mennesker er strødd utover bakken – en mobiltelefon, bryllupsbilder og til og med et samuraisverd – er det ikke tegn til noen døde.

Tsunamien rev med seg bygninger og biler med slik styrke at det meste ble knust i biter. Det som ikke ble ødelagt da bølgene skylte over land, erobret vannet da det trakk seg tilbake.

Mangler mat

Overlevende i de katastroferammede regionene i Japan sliter med mangel på mat, vann og drivstoff.

– Det finnes verken elektrisitet, gass, mat eller vann, de har absolutt ingenting, forteller den britiske fotografen Piotr Onak på telefon fra Iwate-regionen på øya Honshu nordøst i Japan.

Omkring 560.000 mennesker som ble gjort hjemløse etter jordskjelvet og tsunamien, bor nå i 2.600 midlertidige hus, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Enkelte av husene hadde onsdag ennå ikke fått mat- og vannforsyninger. Omkring 850.000 husstander i nordøst var fortsatt uten strøm, mens 1,6 millioner manglet rennende vann, melder NHK.

Flykter

Over 200.000 mennesker har blitt evakuert i en 20 kilometer radius rundt kraftverket i Fukushima, hvor flere atomreaktorer er skadet.

Mange har flyktet til byen Koriyama, omkring 50 kilometer vest for kraftverket. Ifølge ordfører Masao Kara har 9.000 mennesker søkt ly i byen.

– Vi har et akutt behov for drivstoff, vann og mat. Jeg vil rette en appell til verden: Vi trenger hjelp, sier Kara.

–19.000 reddet

Myndighetene i de verst rammede regionene Iwate, Miyagi og Fukushima har bedt om at det bygges 32.800 midlertidige hus.

Ifølge Japans forsvarsdepartement har soldatene som deltar i hjelpearbeidet, reddet omkring 19.000 mennesker siden fredag. Militæret fortsetter arbeidet med å bringe flere tusen personer i sikkerhet. Det anslås at rundt 23.300 mennesker fortsatt er strandet, noen av dem befinner seg på holmer utenfor den nordøstlige kysten av Japan.

Omkring 80.000 mannskaper fra politiet og militæret deltar i redningsarbeidet.

(©NTB)

Personvernpolicy