Evakuerer journalister, studenter og misjonærer

Norske Essy Altoma og kjæresten Masahiro Furuko er blant de som i dag valgte å oppsøke den norske ambassaden i Tokyo. De ønsker nå å forlate landet (Foto: Scanpix).
Norske Essy Altoma og kjæresten Masahiro Furuko er blant de som i dag valgte å oppsøke den norske ambassaden i Tokyo. De ønsker nå å forlate landet (Foto: Scanpix).

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å dra til Japan og å oppholde seg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA, oppfordret tirsdag ettermiddag alle norske studenter i Japan til å forlate landet.

Kan bistå økonomisk

Universitetet i Bergen sendte i dag ut en pressemelding om at de oppfordrer sine studenter til å forlate landet. De kan også bistå økonomisk dersom studenter skulle trenge det.

- Vi tar nå direkte kontakt med våre studenter og ber dem om å komme seg hjem så raskt som mulig. Vi stiller økonomiske garantier slik at de kan skaffe seg en flybillett hjem så snart som de har mulighet til det, sier rektor ved UIB Sigmund Grønmo til ABC Nyheter.

Les også: Full uenighet om hvor alvorlig krisen er

Universitetet i Bergen har fem studenter på utveksling i Japan. Grønmo kan ikke si noe sikkert om når disse studentene kan være tilbake i Norge.

- Vi håper at det lar seg gjøre så raskt som mulig, sier han.

Ber studentene om å ta kontakt med ambassaden

Ved universitetet i Oslo er det 27 studenter som er på utveksling i Japan. De har tatt kontakt med studentene sine via e-post og bedt dem om å ta kontakt med den norske ambassaden for å følge deres råd.

- Vi har foreløpig ikke fått noen forespørsler om å bistå økonomisk, men vi må selvsagt se hva vi skal gjøre med dersom de kommer, sier studiedirektør Monica Bakken ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

Flere evakuerer

Rådgiver Mariette C. Bøe i ANSA opplyser til NTB at det totalt er 163 norske studenter som skulle ha startet studier i Japan i semesteret som begynner om to uker. På grunn av vinterferie var de aller fleste av disse andre steder enn i Japan da katastrofen skjedde.

– Av ANSAs medlemmer er det nå elleve som befinner seg i Japan. Noen er allerede på vei hjem nå. Resten har blitt oppfordret til å reise hjem så snart som mulig, sier Bøe.

Les også: Kraftig etterskjelv i Japan

Norges Handelshøyskole kontaktet tirsdag sine tre studenter i landet og ba dem om å kontakte den norske ambassaden i Tokyo for å kunne dra hjem så fort som mulig. Sju andre NHH-studenter skulle ha dratt til Japan de neste ukene, men disse blir nå oppfordret til å holde seg i Norge.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) valgte også tirsdag å evakuere sine misjonærer. NMS har 19 misjonærer i Japan. 18 av dem forlater landet sammen med et ett år gammelt barn. Den 19. misjonæren er gift i Japan og velger å bli i landet, melder Dagbladet.no.

Journalistene drar

Også de som har som jobb å informere folk i Norge om situasjonen i Japan, drar hjem. VG Nett s team drar hjem til Norge. Dagbladet har forflyttet sine utsendte fra det katastroferammede Sendai-området på østkysten til byen Niigata på vestkysten. Avisens nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord opplyser at man tirsdag ettermiddag jobbet med å få de fire utsendte hjem til Norge.

NRKs korrespondent Anders Magnus dro tirsdag også fra Sendai-området og hadde som mål å ta seg over fjellene til vestkysten, melder NRK.

Nyhetsbyrået NTB velger på sin side å vente med å hjemkalle sin utsendte journalist som er i Japan sammen med en fotograf fra Scanpix.

– Etter å ha vurdert situasjonen nøye, og i samråd med våre utsendte, har vi kommet til at det er trygt for dem fortsatt å bli i Tokyo. De reiser imidlertid hjem torsdag, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB.

Les mer om katastrofen i Japan.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy