Avventer japansk henvendelse

Japanere søker trøst hos hverandre etter katastrofen som rammet landet fredag. Men japanske myndigheter vil foreløpig forsøke å klare seg mest mulig selv. (Foto: Scanpix).
Japanere søker trøst hos hverandre etter katastrofen som rammet landet fredag. Men japanske myndigheter vil foreløpig forsøke å klare seg mest mulig selv. (Foto: Scanpix).

Flere norske hjelpeorganisasjoner hjelper allerede til i Japan og vil øke engasjementet om Japan ønsker det. Men så langt har japanerne forholdt seg rolige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Flere norske hjelpeorganisasjoner er allerede til stede i Japan og yter hjelp til de rammede etter tsunamien som traff landet fredag.

Og de er klare til å gjøre mer dersom japanske myndigheter ber om det.

Men så langt har Japan forholdt seg rolig.

- Vi har to mobile team i Sendai, totalt 10 personer, som yter medisinsk hjelp. I tillegg har vi 25 personer som er i beredskap.

- Men det er fra vår side ikke satt i gang noe utover det. Men dersom det kommer henvendelser fra Japan om ytterligere bistand, så vil vi selvsagt se nærmere på det, sier informasjonsansvarlig i Leger Uten Grenser, Nils Mørk, til ABC Nyheter.

Flyktningehjelpen sier de så langt ikke har gjort noe i forbindelse med katastrofen i Japan.

Men også de vil trå til om det kommer ønsker om det.

- Eneste grunn til det er at vi ikke har noe engasjement i landet. Men ved en eventuell henvendelse fra myndigheten vil vi vurdere saken, opplyser Rolf A. Vestvik i organisasjonen til ABC Nyheter.

Også Kirkens Nødhjelp yter hjelp til Japan.

- Våre partnere bidrar med lete- og redningsgrupper, nødhjelpspakker med mat, vann, tepper, førstehjelpsutstyr, mens vi i Norge stiller til disposisjon økonomiske bidrag og ekspertise på vannrensing og sanitæranlegg, sier beredskapsleder Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp til organisasjonens egne sider.

LES ALT OM KATASTROFEN I JAPAN

Føler økt giverglede

Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i Asia, er bare én av flere katastrofer som har inntruffet de siste årene.

Mange av hjelpeorganisasjonene har allerede opprettet givertelefoner. Nils Mørk i Leger Uten Grenser tror ikke at folk «blir mettet» av skrekkbilder og i den forstand ikke lenger føler for å gi økonomisk hjelp.

- Denne problemstillingen var oppe da katastrofen i Pakistan i 2010 var i mediene. Men vi opplever det motsatte. Når folk får se at andre mennesker lider så ønsker man i bistå, sier Mørk til ABC Nyheter.

Tusenvis gir

Fredag morgen, bare noen timer etter at tsunamien hadde skylt innover Japans østkyst, la blant annet Redd Barna ut annonser på sine nettsider med oppfordring om å støtte.

- Klokken 16.00 mandag har vi fått inn 1.340.169 kroner, opplyser Ingrid Lund i Redd Barna til Aftenposten.no

Røde Kors opplyser til Aftenposten at de bare i helgen fikk inn rundt en halv million kroner.

- Vi ser at denne katastrofen gjør et sterkt inntrykk, og folk ønsker å bidra både til nødhjelpen og til gjenoppbyggingen, sier mediesjef i Røde Kors Jon Martin Larsen til avisen.

Personvernpolicy