Stråling utløser hamstring og evakuering i Tokyo

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo meldte 12.37 at det er oppdaget små mengder med radioaktive stoffer. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Det japanske nyhetsbyrået Kyodo meldte 12.37 at det er oppdaget små mengder med radioaktive stoffer. Foto: Heiko Junge / Scanpix

En følelse av panikk feide gjennom Tokyo tirsdag etter at det ble meldt om helsefarlige strålingsnivåer rundt et kjernefysisk kraftverk 250 kilometer nord for storbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingene fra myndighetene og selskapet som eier Fukushima-kraftverket, førte til at flere mennesker reiste fra byen, og til at andre hamstret mat og andre nødvendige forsyninger.

Nyhetsbyrået Kyodo melder at minimale mengder radioaktiv stråling er blitt målt i Tokyo og 40 ganger det normale i Saitama, i nærheten av Tokyo.

Dette er likevel ikke nok til å føre til skader på mennesker, ifølge Kyodo.

Tross forsikringene fra landets myndigheter, er folk i Tokyo skremt over utviklingen og konsekvensene av hva som kommer med vind og nedbør fra eksplosjonene i Fukushima-kraftverket.

Tirsdag blåste vinden rett mot Tokyo og den folkerike Kanto-sletta fra nord med en hastighet på to til tre sekundmeter, men vinden ventes å dreie mer mot vest onsdag-

Mørke netter

Nettene i Tokyo er blitt mørkere enn normalt fordi de glitrende og glorete lysreklamene er slukket og kontorbygninger slår av lysene for å spare strøm etter at stengningen av atomkraftverk førte til strømmangel.

I det berømte Shibuya-krysset, som symboliserer Tokyos vibrerende natteliv med sine enorme, blinkende neonreklamer, var mandagskvelden betydelig mørkere enn vanlig.

Mange T-banelinjer og lokaltog var innstilt mandag som ledd i strømsparingen, og i rushtiden ventet tusener av mennesker på å komme ned på perrongene.

Stadige etterskjelv gjorde ikke stemningen bedre. I kafeer og restauranter svingte taklampene på seg hver gang det skalv i bakken.

Evakuerer

Flere ambassader ba sine ansatte og andre landsmenn om å forlate områder som er hardest rammet etter fredagens jordskjelv og tsunami. Den franske ambassaden ba franske statsborgere om å holde seg inne og lukke vinduene.

Turister avbrøt sine ferier, og store multinasjonale selskaper enten ba sine ansatte om å reise fra Japan eller vurderte selv å flytte virksomheten ut av byen.

Et tegn på panikken som truer med å bryte fram, er at Don Quixote, en stor forretning i Roppongi-distriktet, var utsolgt for lommelykter, radioer, stearinlys, bensinkanner og soveposer tirsdag.

Noen utenlandske journalister som har dekket katastrofen fra den hardt rammede byen Sendai, like nord for Fukushima, har bestemt seg for å trekke seg ut og tilbake til tryggere områder.

Tokyo-kontoret til det britiske vikarbyrået Michael Page International stenger i en uke, og arbeidet gjøres i stedet fra Singapore-kontoret.

(©NTB)

Les mer om tsunamien her

Personvernpolicy