Japan ber USA og IAEA om hjelp til atomkjøling

Satelittbilde fra Fukushima Daiichi kjernekraftverk.
Satelittbilde fra Fukushima Daiichi kjernekraftverk.

Japan har formelt bedt USA om hjelp til å få kjølt ned de jordskjelvrammede atomkraftverkene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder USAs atomkraftmyndigheter og IAEA mandag.

Mandag kjempet teknikere i Japan for å kjøle ned tre reaktorer ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, som ble hardest rammet av fredagens jordskjelv og tsunami i Japan. Men kjølevannsnivået sank faretruende, og mandag ettermiddag kom det meldinger om at brenselstavene i den ene reaktoren var helt avdekket, noe som økte både faren og frykten for nedsmelting.

Les også: Slåss mot tiden

Den japanske regjeringens talsmann forsøkte tidligere på dagen å dempe bekymringene for utviklingen. Yukio Edano sa han håpet at arbeidet med å kjøle ned reaktor nummer 2 ville stabilisere situasjonen.

Reaktor nummer 1 og 3 ved det samme anlegget har hatt det samme problemet med oppvarming etter fredagens massive jordskjelv og tsunami. Hvis brenselstavene skulle bli for varme, kan det føre til økt fare dersom sikkerhetsinnkapslingen rundt reaktorene sprekker.

Artikkelen fortsetter under bildet

Over 200.000 mennesker er evakuert på grunn av atomfrykten. Foto:ScanpixOver 200.000 mennesker er evakuert på grunn av atomfrykten. Foto:Scanpix

Frykter nedsmelting

Statens strålevern i Norge frykter også en nedsmelting i reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi. En nedsmelting er likevel ikke ensbetydende med utslipp, sier norske eksperter som mandag arbeidet med å beregne hvor sannsynlig en slik nedsmelting er.

En nedsmelting innebærer at kjernen smelter gjennom gulvet i reaktoren.

– Vi vet jo ikke hvor mye restvarme som er igjen, og vi vet ikke hvor stor en slik nedsmelting vil kunne bli, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern til NTB.

Situasjonen ved Fukushima er verre enn ulykken på Three Mile Island i 1979, mener lederen for det franske strålevernet, André-Claude Lacoste.

Nedsmeltingen ved kjernekraftverket Three Mile Island er den alvorligste atomulykken i USAs historie.

– Men situasjonen er ikke så alvorlig som Tsjernobyl, sier han.

Også Det internasjonale atomenergibyrået IAEA mener det er svært liten sannsynlighet for at Fukushima vil bli et nytt Tsjernobyl.

– Sannsynligheten for at dette skal utvikle seg til en ulykke av slike dimensjoner, er svært liten, sa IAEA-sjef Yukiya Amano i IAEAs hovedkvarter i Wien mandag.

Les også: Millioner uten strøm og mat

Voksende frykt

De japanske myndighetene hevder at det ikke er fare for radioaktive utslipp, men likevel sprer frykten seg for en alvorlig atomulykke. Fukushima-Daiichi-anlegget ligger omtrent 250 kilometer nord for Tokyo.

Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid. Den rammet bygningen som omgir reaktor 3, men skal ikke ha ført til skader på selve reaktortanken og materialene rundt den.

Kontrollrommet til reaktor nummer 3 er fortsatt operativt, ifølge IAEA. Det er heller ikke meldt om nye radioaktive utslipp.

Svart røyk

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen. Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2.

Til sammen ble seks personer skadd i eksplosjonen, men ingen er savnet, ifølge IAEA.

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer 1, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak blåst bort.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy