Overlevende forteller om japansk mareritt

En kvinne som overlevde tsunamien ser utover katastrofeområdet i Shizugawa, nord for Tokyo. Foto: Scanpix
En kvinne som overlevde tsunamien ser utover katastrofeområdet i Shizugawa, nord for Tokyo. Foto: Scanpix

Tobarnsmoren Kaori Ohashi er en av de heldige. Hun satt innesperret i to døgn nær den japanske storbyen Sendai – men hun overlevde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et mareritt, forteller Kaori Ohashi.

– Det begynte å snø, og det ble mørkt. Strømmen ble borte. Jeg tenkte at dette var en vond drøm, sier den 39 år gamle kvinnen som til slutt ble funnet av redningsmannskaper.

– Jeg var så glad da jeg ble gjenforent med sønnen og datteren min, jeg hadde ikke ord som kunne beskrive gleden for dem. Jeg var bare overlykkelig, sa Kaori Ohashi til nyhetsbyrået AFP mandag etter at hun var reddet ut fra ruinene etter jordskjelvet og tsunamien.

Les også: Kjemper for å kjøle ned tre reaktorer

Kom seg unna

En annen kvinne, Miki Otomo, forteller at søsteren hennes greide å komme seg ut av bussen hun satt på da de svarte vannmassene blandet med bilvrak og bygningsrester veltet inn over kysten nær Sendai. Ikke alle var like heldige.

– Bussjåføren ropte at alle måtte komme seg ut av bussen og løpe. Søsteren min greide det, men andre mennesker greide rett og slett ikke å løpe fort nok, forteller Miki Otomo, som mandag holdt til på et evakueringssenter som er opprettet på en skole i Sendai.

En av BBCs medarbeidere i Japan melder om oversvømte åkre, om grøftekanter fulle av forlatte biler og vrakgods fra tusenvis av hjem.

– Det er vanskelig å forstå at noen i det hele tatt kunne overleve, tilføyde han.

Les også: Millioner uten strøm og mat

Mangler det meste

Og mens letingen etter overlevende og omkomne fortsetter, mangler millioner av mennesker i katastrofeområdene i Japan fortsatt mat, rent vann og strøm. Hundretusener av japanere står foreløpig uten tak over hodet etter jordskjelvet og tsunamien.

Redningsarbeidet etter fredagens naturkatastrofe fortsatte for fullt mandag. Det offisielle tallet på omkomne steg til 5.000, men myndighetene frykter at det virkelige dødstallet er langt høyere, og at det vil overstige 10.000.

I byen Otsuchi i Iwate-regionen på øya Honshu ble det meldt at rundt 12.000 av en samlet befolkning på om lag 15.000 er savnet. Letemannskaper finkjemmet områdene nordøst i Japan i håp om å finne overlevende.

Se før og etter- bildene fra Japan.

Kamp mot klokka

Røde Kors-talsmann Patrick Fuller beskriver redningsarbeidet i og omkring byen Ishinomaki som «en desperat kamp mot klokka».

– På sykehuset vårt er all tilgjengelig plass tatt i bruk, og utslitte Røde Kors-folk sover side om side med de skadde, forteller han.

– Og det kommer stadig flokker av mennesker som trenger medisinsk hjelp. De skadde kommer til fots, de flys inn med helikoptre eller blir båret på medmenneskers rygger, skrev Fuller på sin blogg mandag.

Ifølge FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA har mer enn en halv million mennesker søkt tilflukt i midlertidige evakueringssentre.

– Det som trengs mest er mat, drikkevann, tepper, brennstoff og medisinske forsyninger, heter det i en kunngjøring fra organisasjonen.

Redningsmannskaper i Japan. Foto: ScanpixRedningsmannskaper i Japan. Foto: Scanpix

Mange områder isolert

– Redningsarbeidet og nødhjelpen forstyrres av stadige etterskjelv, tsunamivarsler og branner. Mange områder langs nordøstkysten er fortsatt isolert og utilgjengelige for hjelpearbeiderne, opplyser OCHA.

I flere titalls regioner har det gått jordskred, og mange veier, bruer og jernbanelinjer er ødelagt. Hovedveiene i katastrofeområdet i nordøst var mandag sperret for all annen trafikk enn den som var direkte knyttet til hjelpearbeidet.

Strømmangel

Mange av innbyggerne i hovedstaden Tokyo må greie seg uten elektrisitet da byens kraftselskap satte i verk planlagte kutt i strømforsyningen. Strømmen blir rasjonert som følge av at flere atomkraftverk er stengt etter å ha fått skader i jordskjelvet.

Flere av kjernekraftverkene har fått problemer med kjølesystemene, og ingeniørene ved kraftverket Fukushima-Daiichi kjemper for å unngå nedsmelting og nye radioaktive utslipp. (©NTB)

Personvernpolicy