Khan hevder han bare ville snakke med Faiza

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.v.), og forsvarer John Christian Elden snakker sammen under en pause i den såkalte Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett mandag. Foto: Scanpix
Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari (t.v.), og forsvarer John Christian Elden snakker sammen under en pause i den såkalte Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett mandag. Foto: Scanpix

Shamrez Khan (29) hevdet han aldri mente å gjøre Faiza Ashraf noe vondt. Han ville bare snakke med henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khan og medtiltalte Håvard Nyfløt nekter straffskyld for overlagt drap eller medvirkning til dette på Faiza Ashraf.

Det var en ordknapp Khan som startet sin forklaring i Asker og Bærum tingrett mandag. Hans forsvarer John Christian Elden fikk ikke medhold i at forklaringen skulle gå for lukkede dører.

Khan forklarte hvordan han tok kontakt med Nyfløt for å be om hjelp til å bortføre Faiza.

– Jeg fikk inntrykk av at han kunne gjøre det jeg skulle spørre han om. Han så litt kriminell ut, sa Khan da han forklarte seg for Asker og Bærum tingrett mandag.

Les også: - Inspirert av TV-serie

– Rett mann

De to kom i snakk på bensinstasjonen på Tveita der Nyfløt jobbet og Khan var kunde. Nyfløt skal ha skrytt av at han drev kokain-handel på si, og at han på et tidspunkt hadde klippet fingrene av en person. Dette var ikke sant, men var egnet til å imponere Khan.

– Du mente han var rett mann for å ta Faiza? spurte aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari.

– Ja, svarte Khan.

La fram narkotikapåstander

Khan forklarte at han hadde vært forelsket i Faiza i flere år, men at hun ikke gjengjeldte følelsene hans. Han hevder at hun likevel tok kontakt med ham åtte-ti ganger i løpet av våren 2009 for å be ham skaffe henne amfetamin. Det skar seg for alvor mellom dem da han skal ha fortalt faren hennes om det angivelige narkotikamisbruket. Årsaken til at han gjorde det, var at han var bekymret for henne, ifølge forklaringen.

– Hun greide å overtale faren om at det jeg hadde sagt, var løgn, sa Khan i sin forklaring. Faiza skal ha avvist all kontakt med ham fra juli 2009.

– Faiza ble sint fordi jeg hadde fortalt faren hennes det. Jeg prøvde å bli venner med henne igjen, via tekstmeldinger og telefon, sa han. Han vedgikk å ha sendt Faiza tekstmeldinger svært hyppig. Nesten hver dag, noen ganger flere ganger om dagen.

Var på spaningsoppdrag

Planene om å kidnappe Faiza tok til mot slutten av året. Khan og Nyfløt møttes flere ganger for å diskutere, og snakket blant annet om utstyr som strips, håndjern og teip. De spanet også på Faizas arbeidsplass på Oslo City og på området ved hjemmet hennes på Høvik flere ganger.

Ifølge forklaringen hadde Khan få tanker rundt den konkrete kidnappingen og hva som skulle skje etterpå. De var enige om at Faiza skulle bortføres når hun var på vei til jobb tidlig om morgenen.

– Han skulle ta henne inn i bilen og dra derfra. Han skulle kjøre et sted han kunne ha henne fram til jeg kunne overta, sa Khan. Han forklarte at han ikke visste noe nærmere om hvor dette stedet skulle være.

Skulle få «ærlige svar»

Khan og Nyfløt hadde avtalt å møtes på Skøyen klokken 18 samme dag. Khan skulle så ta over og snakke med Faiza. Målet var å få «ærlige svar» fra henne om hva hun følte for ham, og at hun så skulle slippes fri.

Fari viste til at Khan i avhør hadde sagt sa han ville overtale henne. Hun skulle se at han var den beste for henne.

– Jeg kunne tatt det opp med henne. At vi kunne ha en framtid sammen, svarte han i retten.

– Hvordan trodde du at hun ville reagere på at du hadde kidnappet henne? spurte Fari.

– Det var derfor hun skulle tas tidlig på morgenen og være i Håvards varetekt hele dagen. Forhåpentlig ville hun ha roet seg ned. Hadde jeg dukket opp med en gang, ville hun bare ha vært opptatt av å bli sluppet fri. Men hvis hun hadde vært fanget i så mange timer, ville hun forstå at hun måtte snakke med meg for å bli ferdig med dette her, svarte han.

Han trodde ikke det ville bli noe problem at Faiza skulle slå seg vrang.

– Først og fremst er jeg gutt og Faiza jente. Jeg skulle nok ha fått kontroll på henne, forklarte han i avhør, som ble lest opp i retten.

Personvernpolicy