Fikk EØS-refs av el-folket

Intet valg? Jonas Gahr Støre fikk motbør da han prøvde å overbevise EL&IT-landsmøtet om at EØS eller EU-medlemskap er Norges eneste valg. Foto: Morten Holm/Scanpix
Intet valg? Jonas Gahr Støre fikk motbør da han prøvde å overbevise EL&IT-landsmøtet om at EØS eller EU-medlemskap er Norges eneste valg. Foto: Morten Holm/Scanpix

- Utenriksminister Støre farer med tøv om alternativer til EØS-avtalen, raser Jan Olav Andersen på EL&IT-landsmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EØS kontra Sveitsmodell

Norge og EU: Norge deltar i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen. Den krever at Norge automatisk følger alle lover EU vedtar for dette markedet.

Gro Harlem Brundtland: Var statsminister da Stortinget diskuterte å inngå EØS-avtalen. Hun forsikret at Norge greit kunne nedlegge veto mot bestemmelser vi ikke ønsker å innføre.

Virkeligheten: Brundtlands parti Ap har sammen med stortingsflertallet for øvrig, til dags dato avvist å bruke vetoretten. Begrunnelse: Det ville få dramatiske følger.

Sveits og EØS: Sveits har direkte demokrati og folket avviste i en folkeavstemning å bli med på EØS-avtalen. Det ville gripe for dypt inn i sveitsisk demokrati og suverenitet.

Sveits-modellen: Sveits inngikk i stedet en rekke tosidige (bilaterale) avtaler med EU på de sektorene begge parter var enige om å gjøre det. Til nå har Sveits rundt 120 slike avtaler med EU. I disse avtalene har ikke Sveits forpliktet seg til å innføre EUs nye direktiver.

- Jeg reagerer på at utenriksministeren fremstiller den sveitsiske modellen som det eneste alternativet hvis man ikke skal ha EØS eller EU-medlemskap, og at han påstår at sveitserne ikke er tilfreds med sin samarbeidsform.

Det sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i forbundet EL&IT etter at Støre i morges holdt innlegg på landsmøtet deres.

Forbundet organiserer 37.000 medlemmer innenfor IKT-, energi- og elinstallasjonsbransjen.

50.000 kroner og nei

Landsmøtet vedtok i dag for første gang i forbundets historie en uttalelse mot EU-medlemskap, kritiserte EØS-avtalen og bevilget 50.000 kroner til organisasjonen Nei til EU.

Støre provoserte forsamlingen ved å hevde at sveitsmodellen er dårlig og at det ikke finnes andre måter å knytte seg til til EU på, enn medlemskap eller den omstridte EØS-avtalen vi har hatt siden 1994.

Andersen leder derimot styringsgruppa for prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale, som har stor tro på at det går an å finne smartere modeller.

Sveits foretrekker sitt

Som ABC Nyheter har rapportert, har sveitserne en avtale der de ikke forplikter seg til å overta alle EUs nye markedslover automatisk. Likevel har de tilgang til EU-markedet.

Les: Dette slipper sveitserne.

I Norge overtar vi alt fra hver minste forskrift til de mest omfattende inngrep i samfunnet som EU-rettsaktene innfører for det indre markedet.

Les også: Sveits beholder postmonopolet.

- Finnes alternativer

Jan Olav Andersen understreker at utredningen han deltar i, ikke vil kopiere den sveitsiske modellen, men insisterer på at det går an å finne andre måter å ordne handelen med EU på.

- Vi har for lengst sagt at det kan finnes enkelte elementer i den sveitsiske modellen vi kan bruke, men vi ønsker ikke å kopiere den, sier Andersen til ABC Nyheter.

Vet han bedre enn sveitserne?

- Det andre jeg reagerer på, er at Støre påstår at sveitserne sjøl har store problemer med, og ikke syns særlig om den samarbeidsmodellen de har med EU. Det står stikk i strid med alt som sagt fra den sveitsiske regjeringa, sier Andersen.

- De har utredet og kommet fram til at deres modell er den best tenkelige for dem, legger han til.

Les: Sveits vil ikke ha EØS.

Tidligere har ABC Nyheter også rapportert at sveitsisk NHO, economiesuisse, fra å ha vært tilhengere av EU-medlemskap, deretter av EØS, for flere år siden har kommet fram til at den avtaleformen de har, er den aller beste.

- Det er oppsiktsvekkende at Støre tillegger sveitserne et standpunkt som knapt nok finnes der, mener Andersen.


Personvernpolicy