Faren for nedsmelting øker i Japan

Her smeller det på reaktoren i Fukushima-atomkraftverket. Foto: AP Photo/NTV/NNN Japan
Her smeller det på reaktoren i Fukushima-atomkraftverket. Foto: AP Photo/NTV/NNN Japan

Faren for en alvorlig atomulykke øker igjen i Japan etter en ny teknisk svikt ved det jordskjelvrammede Fukushima-kraftverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• Japan har 17 kjernekraftverk med 55 lettvannsreaktorer i drift.

• Ti selskaper i sammenslutningen Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) eier og driver 52 reaktorer, mens de øvrige tre eies av uavhengige private selskaper.

• Reaktorene har en samlet kapasitet på 49.467 megawatt.

• Ved kraftverket Fukushima Daiichi kjøles flere reaktorer ned med sjøvann etter at kjølesystemene ble skadd i jordskjelvet. Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid.

• Ved nabokraftverket Fukushima Daini har man klart å kjøle ned to reaktorer som var i ferd med å bli faretruende varme.

• Kraftverket i Onagawa ble satt i kriseberedskap da det ble målt unormalt høye strålingsnivåer søndag. Myndighetene opplyste senere at strålingen skyldtes utslipp fra Fukushima Daiichi.

• Kraftverket i Tokai meldte om problemer med kjølesystemet søndag. Det ble opplyst at én av de to pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene, var ute av drift.

(Kilde: TT, Reuters, NTB)


Brenselstavene i reaktoren ble mandag igjen fullt blottlagt, noe som øker risikoen for en delvis nedsmelting, skriver nyhetsbyrået Kyodo.

Ifølge Tokyo Electric Power Company sviktet en ventil i reaktorens presskammer mandag, noe som førte til at vannivået inne i reaktoren falt kraftig.

For å forhindre nedsmelting er det nødvendig å få kjølevann inn i reaktoren. Dette har sviktet flere ganger, og man har i stedet måttet bruke sjøvann til å kjøle ned reaktoren.

Teknikere kjemper for å kjøle ned tre reaktorer ved det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima-Daiichi i Japan. Men kjølevannsnivået synker faretruende.

På ett tidspunkt mandag var brenselstavene i den ene reaktoren nesten helt avdekket. En pumpe som spylte dem med sjøvann, stanset på grunn av drivstoffmangel. Men den japanske regjeringens talsmann forsøkte å dempe bekymringene for utviklingen.

Yukio Edano sa han håpet at arbeidet med å kjøle ned reaktor nummer 2 ville stabilisere situasjonen. Driftsselskapet TEPCO opplyste at vannivået var raskt stigende, slik at faren for at brenselstavene skulle bli overopphetet avtok.

Se video: Her smeller det

Samme problem

Reaktor nummer 1 og 3 ved det samme anlegget har hatt det samme problemet etter fredagens massive jordskjelv og tsunami. Hvis brenselstavene skulle bli for varme, kan det føre til økt fare dersom sikkerhetsinnkapslingen rundt reaktorene sprekker.

Statens strålevern i Norge frykter også en nedsmelting i reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi. En nedsmelting er likevel ikke ensbetydende med utslipp, sier norske eksperter som mandag arbeidet med å beregne hvor sannsynlig en slik nedsmelting er.

En nedsmelting innebærer at kjernen smelter gjennom gulvet i reaktoren.

– Vi vet jo ikke hvor mye restvarme som er igjen, og vi vet ikke hvor stor en slik nedsmelting vil kunne bli, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern til NTB.

Voksende frykt

De japanske myndighetene hevder at det ikke er fare for radioaktive utslipp, men likevel sprer frykten seg for en alvorlig atomulykke. Fukushima-Daiichi-anlegget ligger omtrent 250 kilometer nord for Tokyo.

Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid. Den rammet bygningen som omgir reaktor 3, men skal ikke ha ført til skader på selve reaktortanken og materialene rundt den.

Kontrollrommet til reaktor nummer 3 er fortsatt operativt, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA). Det er heller ikke meldt om nye radioaktive utslipp.

Svart røyk

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen. Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2.

Til sammen ble seks personer skadd i eksplosjonen, men ingen er savnet, ifølge IAEA.

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer 1, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak blåst bort.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Seniorrådgiver Frode Pleym i Greenpeace i Tokyo følger utviklingen fra time til time, og sier til NRK at situasjonen slik den er nå er det nærmeste man har vært en katastrofe så langt.

– Det er det nærmeste vi har vært katastrofen så langt, sier Pleym.

Reistad tror ikke på noen måte at japanske myndigheter med vilje holder tilbake informasjon eller feilinformerer. Men han er bekymret over at de stadig tyr til løsninger som de i første omgang ikke hadde tenkt til.

– Det virker som om de hopper fra skanse til skanse i en presset situasjon. Det viser at de fortsatt ikke har kontroll og at situasjonen er uavklart, sier han.

Les også: Kjøleanlegget svikter i enda en reaktor

Personvernpolicy