Ny eksplosjon ved japansk atomkraftverk

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny eksplosjon rammet mandag formiddag reaktorbygning nummer tre i atomkraftverket Fukushima-Daiichi. Myndighetene sier det ikke er fare for radioaktive utslipp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om atomkraftverk i Japan:

* Japan har 17 kjernekraftverk med 55 lettvannsreaktorer i drift.

* Ti selskaper i sammenslutningen Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) eier og driver 52 reaktorer, mens de øvrige tre eies av uavhengige private selskaper.

* Reaktorene har en samlet kapasitet på 49.467 megawatt.

* Ved kraftverket Fukushima Daiichi kjøles flere reaktorer ned med sjøvann etter at kjølesystemene ble skadd i jordskjelvet. Kraftverket har vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid.

* Ved nabokraftverket Fukushima Daini har man klart å kjøle ned to reaktorer som var i ferd med å bli faretruende varme.

* Kraftverket i Onagawa ble satt i kriseberedskap da det ble målt unormalt høye strålingsnivåer søndag. Myndighetene opplyste senere at strålingen skyldtes utslipp fra Fukushima Daiichi.

* Kraftverket i Tokai meldte om problemer med kjølesystemet søndag. Det ble opplyst at én av de to pumpene som brukes til å kjøle ned reaktorene, var ute av drift.

(Kilde: TT, Reuters, NTB)

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som omtales som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen på reaktor nummer tre ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi.

En lignende eksplosjon skjedde lørdag i reaktorbygning nummer én, og i begge eksplosjonene ble vegger og tak i bygningene blåst bort.

Ulykken ved ble søndag kategorisert som INES 4, det vil si en atomulykke med lokale konsekvenser, men uten vesentlige utslipp til miljøet.

Se video: Eksplosjon i atomkraftverk

Det er ikke meldt at eksplosjonen har ført til nye radioaktive utslipp, men kraftverkets eier, Tokyo Electric Power Company, gjør det klart at reaktoren og stålkapselen rundt reaktoren ikke ble skadd i eksplosjonen.

Alvorlig og uavklart

Situasjonen er likevel fortsatt alvorlig og uavklart, og anlegget har fortsatt verken ekstern strømforsyning eller dieselgeneratorer i drift. Mobile aggregater forsyner kraftverket med strøm mandag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Her er alt borte

Inneslutningen skal være inntakt ved alle reaktorene på anlegget, men ved reaktor 1 og 3 pumpes det inn sjøvann for å sikre nedkjøling.

Tilstanden ved reaktor 2 er stabil, og når det gjelder reaktor 4-6, skal disse tre ha vært nedstengt for vedlikehold før jordskjelvet inntraff og derfor ikke utsatt for tilsvarende problemer.

Se også: Skapte kjempemalstrøm

Situasjonen ved Fukushima Daini er noe bedre enn i går kveld. Det er ikke meldt om problemer ved Onagawa, og det foreligger ingen ny informasjon om Tokai, melder Statens strålevern i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ni personer ble skadd i eksplosjonen, melder nyhetsbyrået Jiji.

Les også: Støre: - Japan er ikke et nytt Tsjernobyl

Statens strålevern følger situasjonen fortløpende og holder beredskapsorganisasjonen informert. Det er tidligere innkalt til et ordinært møte i Kriseutvalget tirsdag. På dette møtet vil situasjonen i Japan bli diskutert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakuert

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare 740 er igjen i området.

Myndighetene har kunngjort rullerende strømavbrudd rundt om i Japan etter at tilførselen på strøm ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Etterskjelv

Eksplosjonen skjedde kort etter et kraftig etterskjelv etter det voldsomme jordskjelvet fredag. Etterskjelvet målte 6,2.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting i reaktoren etter at kjølesystemet sviktet, blant annet ved å pumpe sjøvann inn og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de har gitt opp forsøket, noe som har ført til at strålingsnivået igjen fortsatte å stige.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ubrukelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Beordrer større evakuering rundt atomkraftverk

Vil koste milliarder

De økonomiske tapene etter jordskjelvet i det nordøstlige Japan vil beløpe seg til cirka 1.000 milliarder norske kroner, ifølge en økonom.

Beløpet er basert på opplysninger om skadeomfanget som var tilgjengelige mandag. Det opplyser sjeføkonom i den sveitsiske banken Credit Suisse, Hiromichi Shirakawa.

Han sier også at tapene vil bli litt mindre enn 40 prosent av tapene etter jordskjelvkatastrofen i Kobe i 1995. Det var et skjelv som kostet det japanske samfunnet omkring 2.700 milliarder kroner.

Grunnen til at kostnadene nå antas å bli lavere, er at det er færre offentlige bygninger, næringslivsanlegg og motorveier i det nordøstlige Japan enn det var i Kobe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store deler av Japansk by står i brann

Tsunami avlyst

Kort etter det kraftige etterskjelvet ble det også meldt om en ny tsunami på vei mot kysten, og mange mennesker tok seg opp til høyere landområder.

Et helikopter meldte at det hadde observert en tre meter høy tsunami, men alarmen ble litt senere avlyst.

Hele landsbyer og byer er utslettet av jordskjelvet og tsunamien som fosset inn over det flate landskapet i det nordøstlige Japan.

Det er hittil meldt om rundt 4.000 omkomne etter at det mandag ble oppdaget 2.000 lik på stranda ved Miyagi. Mange tusen mennesker er savnet, og trolig kommer dødstallet opp i langt over 10.000.

Les også: Atomkraftverk i brann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonal operasjon

Redningsarbeidere fra en rekke land, både venner og mindre vennligsinnede land, er på vei til Japan for å hjelpe til med letingen etter savnede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To amerikanske redningsteam, med 144 mann og tolv hunder, var i gang med letingen straks det ble lyst mandag.

Et 15-mannsteam fra Kina var også i full gang med arbeidet, trass i bitterheten som fortsatt henger igjen fra krigen.

Til og med fra Kandahar i Afghanistan kommer det tilbud om hjelp bestående av en donasjon på 50.000 dollar.

Børsen stupte

Tokyo-børsen falt med 6 prosent til under 10.000 poeng i ettermiddagshandelen mandag på grunn av uro etter jordskjelvet og tsunamien før helgen.

Både bilprodusenter, banker og produsenter av elektroniske artikler ble rammet av panikksalget mandag.

En rekke bilprodusenter og elektronikkfabrikker, blant dem Toyota, Honda og Sony, har måttet stanse produksjonen i en lang rekke fabrikker på grunn av strømbrudd eller ødeleggelser etter jordskjelvet.

Samtidig pumpet Japans sentralbank 184 milliarder dollar inn i markedet i et forsøkt på å bygge opp igjen tilliten etter skjelvet.

Les også: Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen

Les flere nyheter her