Drap utløste ja til utbygging på Vestbredden

Den israelske familien som fredag ble drept av ukjente gjerningsmenn, ble søndag gravlagt. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Den israelske familien som fredag ble drept av ukjente gjerningsmenn, ble søndag gravlagt. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Israelske myndigheter sier ja til å bygge ut flere store bosetninger på den okkuperte Vestbredden som svar på massakren på en israelsk bosetterfamilie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et israelsk ektepar og tre av barna deres ble søndag gravlagt. Flere tusen sinte og opprørte sørgende fulgte dem til graven.

Samtidig holdt statsminister Benjamin Netanyahu et ekstraordinært regjeringsmøte for å få et vedtak om utvidelse av flere bosetninger raskt på plass.

– Israel vil ikke la seg avskrekke av drap, sa Netanyahu da han søndag kunngjorde at regjeringen har godkjent byggingen av en rekke nye boligenheter i Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel og Kiryat Sefer. Alle er blant de største bosetningene på Vestbredden og er blitt stemplet som ulovlige i en rekke FN-resolusjoner.

Ukjente gjerningsmenn

Den drepte familien bodde i bosetningen Itamar i nærheten av Nablus på Vestbredden. I ly av mørket tok en eller flere drapsmenn seg inn i familiens hjem og drepte ekteparet og tre av barna deres, en tre måneder gammel jente og to gutter på 11 og 14 år, med kniv.

Familiens 12 år gamle datter oppdaget drapene da hun kom hjem fra et kveldskurs fredag. To andre barn som også var i huset, kom uskadd fra angrepet, skriver nyhetsbyrået DPA.

Ingen er så langt pågrepet for drapene, som israelske myndigheter hevder at palestinere står bak.

Israelsk politi fortsatte søndag jakten på gjerningsmennene.

Fordømmer

Massakren ble søndag fordømt av den såkalte Midtøstenkvartetten, som består av USA, Russland, FN og EU.

Netanyahu lovet i etterkant at drapene ikke kom til å hindre Israel i å bygge ut nye boliger for jødiske bosettere i området.

Noen timer etter massakren sendte også palestinske myndigheter ut en uttalelse der de fordømmer «alle voldelige handlinger mot sivile, uansett hvem de er begått av og hva som er motivet».

Men den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer også vedtaket om utbygging av bosetningene.

– Avgjørelsen er uriktig og uakseptabel, og den kommer bare til å skape store problemer, sier Nabil Abu Rdainah, talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas.

Beslutningen vil ventelig også møte internasjonal kritikk og gjøre det enda vanskeligere å få palestinerne tilbake til forhandlingsbordet.

I høy beredskap

Israelsk politi var søndag i høy beredskap og fryktet uroligheter og hevnangrep mot palestinere etter drapene.

– Vi har høynet beredskapen for å være forberedt på eventuelle uroligheter, sa polititalsmann Micky Rosenfeld.

Ifølge en talsmann i den israelske hæren fikk også soldater på den okkuperte Vestbredden ordre om å være ekstra oppmerksomme på mulige forsøk på hevnangrep.

Tilbakeholdenhet

Netanyahu sa etter angrepet at han var dypt opprørt og sjokkert, men ba også om tilbakeholdenhet.

– På tross av den fryktelige smerten, ber jeg alle israelere om å handle på ansvarlig vis, med tilbakeholdenhet, og ikke ta loven i egne hender.

– Når noen tar loven i egne hender, finnes det ikke lenger noen lov. Hæren og sikkerhetsstyrkene kommer til å uføre sine plikter, og bare de, fortsatte han.


Personvernpolicy